Hiller az SZDSZ-szel kormányozna tovább

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az SZDSZ-szel közösen képzeljük el a kormányzást a következő ciklusban is - közölte az MSZP elnöke a szombati Magyar Hírlapban.

Hiller István a Magyar Hírlapban az együttműködés lehetőségeiről úgy nyilatkozott, hogy a kérdés nyitott, tárgyalnak, de még nincsenek eredmények.

"Hónapokkal ezelőtt felvetettük a közös lista tervét, ezt akkor a liberálisok elutasították" - idézte fel, hozzátéve, hogy közös jelöltekről, visszaléptetésekről korai még beszélni.

Az MSZP elnöke közölte, azt szeretné, hogy minél több szocialista fusson be, de megfordítva a dolgot: nem szeretné, hogy a fideszesek szerezzenek mandátumot. "A kettő között van egy olyan mező, ami lehetőséget ad az együttműködésre" a liberálisokkal – mondta Hiller.

Véleménye szerint arról, hogy az államfőválasztás után "ki kiáltott oda kinek és mit, és ki morgott vagy mosolygott", már kár beszélni. Arra a kérdésre, az államfőválasztáson az SZDSZ tiltása ellenére Szili Katalinra szavazó Mécs Imre, Béki Gabriella és Wekler Ferenc helyet kaphat-e az MSZP listáján, Hiller István azt felelte: először ismerni kell az SZDSZ döntését.

Mécs Imre személye kapcsán úgy nyilatkozott, hogy 1956 hősének szerinte - és az MSZP véleménye szerint - helye van a parlamentben 2006 után is. "Ha ezért tenni kell, én kész vagyok rá" - fűzte hozzá.

Hiller István arról, kötne-e az MSZP koalíciót, ha egymagában szerezne többséget, úgy nyilatkozott: ha egy párt többséget szerez, alakítson egyedül kormányt. A pártelnök egyértelmű nemmel válaszolt arra, beszélnek-e az MDF-fel az esetleges együttműködésről. A jövőre vonatkozó kérdésre azt mondta: "majd meglátjuk a választások után".