A rákkeltő szennyeződés nem érinti az esztergomi vízbázisokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem szennyeződtek Esztergom vízbázisai és zavartalan a térség biztonságos ivóvízellátása - közölte az Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV) Rt. hétfőn azt követően, hogy a hét végén a megyei ÁNTSZ és a vízügyi felügyelőség arról adott tájékoztatást, hogy a Kenyérmezei patakba torkolló csatorna iszapjában rákkeltő szennyeződést mértek.

A dorogi fióktelepű Richter Gedeon Rt. hétfőn azt közölte: bizonyítottan nem okozója a feltárt szennyeződésnek, de mint a csatorna használója, azonnal megkezdi a tisztítást.

"A (...) laboratóriumi mérések eredményei azt igazolják, hogy a szennyezéstől mintegy négy kilométerre lévő, Dunára telepített parti szűrésű, ablakos kút és a csápos kutak vize kifogástalan, a vízbázisok nem szennyeződtek, Esztergom és Dorog térsége ivóvízellátása, a csapadékvíz csatorna iszapjában és falán mért szennyezőanyagoktól nincs veszélyben" - írja közleményében az ÉDV. A cég a térség biztonságos és zavartalan vízellátása érdekében éjjel-nappali szolgálatot tart fenn.

A Komárom-Esztergom Megyei ÁNTSZ és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (ÉKTVF) augusztus 6-án értesítette az ÉDV-t, mint a térség vízközmű szolgáltatóját, hogy a Kenyérmezei patakba torkolló csapadékvíz-csatorna iszapjában szennyezést mértek. Az ÁNTSZ határozatban rendelte el az esztergomi Prímás szigeten lévő kutak fokozott ellenőrzését, a kutakból vett vízminták laboratóriumi vizsgálatát.

Gerencsér Tivadar, az ÉKTVF igazgatója vasárnap azt közölte: rákkeltő PCB-szennyezés mutattak ki a Kenyérmezei patakba torkolló csapadékelvezető csatorna iszapjában, ezért azonnali tisztítást rendeltek el. Elmondta, hogy a PCB (poliklórozott bifenil) egyesek szerint rákkeltő anyagot is tartalmaz, tehát ennek a szennyező anyagnak az eltávolítása mindenképpen indokolt.

A legutóbbi mérést a csővezeték 16 csatornafedele alatt lévő iszapban pénteken végezték el, a szennyezés miatt a felügyelőség elrendelte a 4,9 kilométer hosszú csatorna lezárását, és szombaton kötelezte az esztergomi önkormányzatot mint tulajdonost, továbbá a csatornát használó gyógyszeripari Richter Gedeont, illetve a dorogi szemétégetőt üzemeltető Onyx Kft.-t, hogy 10 nap alatt távolítsa el a PCB-vel szennyezett iszapot a csőrendszerből.

A Richter Gedeon hétfőn kiadott közleményében azt írja: bizonyítottan nem okozója a feltárt szennyeződésnek, de az ÉKTVF határozatának megfelelően haladéktalanul megkezdi a csatornaszakasz tisztítását.

A cég, mint írják "a környezet, ezen belül kiemelten az élővizek védelmének elkötelezett híve" továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérdéses csatornaszakaszt kizárólag csapadékvíz-elvezetésére használják. "A képződött technológiai szennyvizeket elkülönített hálózatban gyűjtjük, és saját, korszerű szennyvíztisztítónkban kezeljük" - írják, hozzátéve: dioxint, PCB-t nem is használnak.

Az Onyx Magyarország még szombaton közleményben tudatta, hogy július 8-a óta nem engedtek le csapadékvizet, így a cég szennyezőként semmilyen módon nem jöhet szóba. A kft. tiltakozását fejezi ki, hogy "a Magyarországon keletkező veszélyes hulladékok ártalmatlanításában kimagasló szerepet betöltő céget bárki is rövid időn belül immár másodszor alaptalanul belekeverje a tőle teljesen független vízszennyezési ügyekbe" - olvasható a közleményben.