Rákkeltő vegyületeket találtak a dorogi hulladékégetőnél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szennyeződés az üzemen belüli csapadékcsatornában és a csapadékvíz-tároló medencében is jelen volt, ezért valószínű, hogy a dorogi hulladékégetőt üzemeltető Onyx Magyarország Kft. felelős a múlt héten felfedezett környezetszennyezésért.

Az iszapban ugyanis rákkeltő dioxint és PCB-t találtak azon a csatornaszakaszon, amelyet közösen használ a dorogi gyógyszergyár és az Onyx - mondta Bálint Mária, a vizsgálatokat végző laboratórium vezetője.

Szerdán rendőri segítséggel vettek mintákat az Onyx csapadékvíz medencéjében lévő esővízből és a csatorna faláról, mivel munkatársait nem engedték be a hulladékégető területére - magyarázta a laboratórium igazgatója.

A mintákban nagy mennyiségű, rákkeltő PCB nevű vegyületet mutattak ki. A PCB valószínűleg az égetőben megsemmisített transzformátorolajból kerülhetett a vízbe. A szennyezés a csatornából a Kenyérmezei patakon keresztül a Dunába is eljuthatott volna, megfertőzve ezzel Esztergom és térségének ivóvizét - tette hozzá Bálint Mária.

A rákkeltő vegyületeket egy hete fedezte fel az esztergomi önkormányzat által felkért laboratórium. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség a szennyezés eredetét nem tudta azonnal felderíteni, ezért kötelezte az önkormányzatot és a két gyárat, hogy az iszapot tíz napon belül távolítsák el és a csatornát öblítés nélkül tisztítsák ki. A Richter Gedeon Rt. műszaki igazgatója akkor elmondta, hogy a gyár soha nem használt PCB-t és dioxint, ezért az a gyárból ki sem juthatott. 

A laboratóriumtól csak szóbeli tájékoztatást kaptak a csapadékvizében talált szennyezésről, a mérési adatokat nem ismerik - mondta Szántó Balázs, az Onyx Magyarország Kft. szóvivője. A szóvivő szerint a technológiából adódóan nem kerülhetett PCB a vízbe és rámutatott, hogy a szennyezés ügyében a rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat vizsgálatot. 

Az ülepítő aknákban lévő szennyezett iszapot hétfőn és kedden eltávolították. A környezetvédelmi hivatal vezetője, Gerencsér Tivadar akkor elmondta,  az ÁNTSZ és az Észak-dunántúli Vízmű mérései szerint az ivóvíz tiszta és környezeti katasztrófa nem fenyeget.