Eörsi Mátyás: az SZDSZ nem ikertestvére az MSZP-nek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A liberális képviselő a jövőre nézve nem zárja ki, hogy egy megváltozott Fidesszel megnyíljanak a kommunikációs csatornák.

"A Szabad Demokraták Szövetsége immáron a második ciklusban a Magyar Szocialista Párttal van koalícióban, és hát sokan, a jobboldalon is úgy tekintik, minthogyha testvérek lennénk vagy (...) ikrek, de hát erről nincsen szó" – mondta az SZDSZ ügyvivője a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Eörsi Mátyás úgy fogalmazott: "a magyar politikai életnek a sajátossága, hogy az MSZP-hez vagyunk csatlakozva, velük vagyunk másodszor koalícióban". (…) Ennek az az oka, hogy a magyarországi konzervatív párt egy olyan politikát folytat, amely számunkra nem elfogadható, amely (...) az európai konzervatív politikához képest jelentősen jobbra áll, számos kérdésben pedig rendkívüli módon balra".

Közölte: ha a Fidesz a következő választáson veszít, olyan fordulatra számítana az ellenzéki párt politikájában, amely "egy európai értelemben vett kereszténydemokrata-konzervatív politikát jelent. (…) Hogyha Magyarországon is egy német jellegű CDU lenne egy konzervatív párt, én nagyon szeretném azt nyitva tartani, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége azzal a párttal kössön koalíciót, amelyik a legjobban szolgálja az ország érdekeit".

A liberális politikus hozzáfűzte, hogy ettől még együtt kormányozhat az SZDSZ a szocialistákkal, „de a jövőben, egy megváltozott Fidesszel én nagyon szeretném, hogy ezek a kommunikációs csatornák, amelyek most teljesen be vannak dugulva, ezek megnyíljanak, és az ország érdekét tartsuk szem előtt”.

Az ügyvivő ugyanakkor közölte, hogy „a jövő tekintetében a szocialista párt és a Szabad Demokraták Szövetsége programja inkább összecsiszolható”, bár például a múlttal kapcsolatos nézeteket tekintve a két párt között azért elég jelentősek a különbségek.