Bróker-botrány: Baja Ferenc és Puch László szerepét is vizsgálnák

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A HVG értesülései szerint a Kulcsár-ügy további büntetőeljárásokat eredményezhet, ügyészségi nyomozók hivatali visszaélést gyanítva vizsgálják például Baja Ferenc és Puch László MSZP-s politikusok szerepét.

Puch László és Baja Ferenc.
Képviselők
© Túry Gergely

A Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal (KÜNYH) hivatali visszaélés gyanújával vizsgálja a Kulcsár-vallomásban korrupciós pénzeket elfogadó politikusként jellemzett két MSZP-s országgyűlési képviselő, Baja Ferenc miniszterelnökségi politikai államtitkár és Puch László pártpénztárnok szerepét – derül ki a HVG holnap utcára kerülő számából.

Sajtónyilatkozataikban korábban mindkét politikus cáfolta a Kulcsár által elmondottakat, hangsúlyozva, hogy az ügyészség még tanúként sem hallgatta ki őket. Ennek egyébként nem lett volna akadálya. Annak azonban már igen, hogy gyanúsítottként is faggassák őket: mindkettejüket védi ugyanis a mentelmi jog. Az egyebek mellett képviselők elleni nyomozásokra szakosodott KÜNYH vélhetően ezért is kutakodik egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Ezen ügyekben Kulcsárt és másokat (köztük például a „Taxis Gyusziként” elhíresült Szekér Gyulát, Kulcsár pénzszállító „táskás emberét") tanúként faggatják, s úgy tudni, Puch esetében egyebek mellett a sokat emlegetett „brittonos" autó beszerzésének körülményeire kíváncsiak. Egy korábbi sajtóperben Puch állítását fogadta el ugyan a polgári bíróság, mondván, hiába szólnak arról a hírek, hogy a pénztárnok a Brittontól kapott Peugeot-val furikázik, a jármű első tulajdonosa Puch volt. Az ügyészségi nyomozók előtt lévő vallomásokból ugyanakkor információink szerint az következik, hogy az autót Szekér vásárolta a Britton pénzéből és nevében, s Puchnak csak a nevére íratták.

Bajával kapcsolatban egy, a K&H-botrányhoz csak Kulcsár révén kapcsolódó ügyet vizsgálnak. Az exbróker volt ugyanis az, aki – állítása szerint – 2002-ben összehozta az államtitkárt a Synergon Rt. vezérigazgatójával, aki hajlandó volt a megbízási díj 10 százalékának visszafizetésére, ha cége állami megrendelésekhez jut. Úgy tudni, az ügyészségi nyomozók a közeljövőben döntenek, kezdeményezik-e Poltnál, hogy kérje a két képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a T. Háztól.

Az ügy további részleteiről a HVG holnap utcára kerülő számában olvashat.