Más van az ásványvizes palackokban, mint amit rájuk írtak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ásványvizek elnevezésére, jelölésére szigorú szabályok vonatkoznak. Egy ásványvíz olyan tulajdonsága, amely valamennyire jellemző, nem tüntethető fel különleges tulajdonságként, bizonyos jelzők pedig csak meghatározott határérték megléte esetén használhatók. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szerint a megvizsgált 54-ből 25 terméken rossz a jelölés. Az Apenta, a Danone, a Tesco, a Mizse, a Primavera, a San Benedetto és a Szentkirályi a szőnyeg szélén.

© HVG
A vizsgálat során a hatóság munkatársai elsősorban arra keresték a választ, hogy az ásványvizek címkéjén feltüntetett információk megegyeznek-e a termék valódi tartalmával, illetőleg alkalmaznak-e olyan jelölést, amelyek a vonatkozó rendeletek alapján nem megengedettek. A végeredmény szerint a vizsgált 54 termékből 25 esetben nem volt megfelelő a jelölés.

A szabályozás értelmében tilos jelölésként, illetve a reklámokban olyasféle megnevezések, védjegyek, kereskedelmi nevek, márkanevek, illusztrációk, illetve egyéb emblémák vagy más jelölések használata, amelyek a természetes ásványvíz esetében olyan jellegzetes tulajdonságot sugallnak, amellyel a víz nem rendelkezik, különös tekintettel a víz eredetére, a kitermelési engedély megadásának a dátumára, az elemzések eredményére, vagy bármely más hasonló, az eredetiséget garantáló utalásokra.

Szintén a rendelet határozza meg azt, hogy speciális jelzők (pl. csekély ásványianyag-tartalmú, ásványi anyagban gazdag, stb.) milyen feltételek mellett közölhetők. Az előírások szerint tehát az 500-1500 mg/liter oldott ásványi anyagot tartalmazó természetes ásványvizek nem jelölhetők semmilyen különleges tulajdonsággal .

A vizsgálat megállapította, hogy három termék esetében az „alacsony ásványi anyag tartalommal” jelölés nem volt megfelelő, figyelemmel arra, hogy a vizek összes oldott ásványi anyag tartalma 515 mg/liter volt. Ezek a termékek a következők: a Mizse természetes ásványvíz szén-dioxiddal dúsított, szén-dioxiddal enyhén dúsított és szénsavmentes változata.

Szintén jelölési hibát állapított meg a hatóság a következő esetekben:
– A Magyarvíz Kft. „Primavera természetes ásványvíz” jelölésében nem megfelelő a „Kiegyensúlyozott, alacsony ásványi anyag” (a mért érték 555 mg/lit, míg a jelölésnek megfelelő határérték 500 mg/liter);
– A „Szentkirályi természetes ásványvíz” szénsavval dúsított és szénsavmentes termékek jelölésében nem felel meg a vonatkozó értékek alapján a „mérsékelt ásványi anyag tartalmú kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos jellegű” jelölés (összes oldott ásványi anyag tartalom: 520 mg/liter, kalcium: 63 mg/liter, magnézium: 21 mg/liter, hidrogén-karbonát: 400 mg/liter; egyetlen jelölt érték sem tesz eleget a vonatkozó rendelet határértékeinek);
– „Pannonius Aquarius természetes ásványvíz” szénsavmentes termékben a „kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos” jelölést tüntették fel, ahol a határértékeknek ez a jelző szintén nem felel meg.

Kicsi a betű, nagy a fluorid-tartalom (Oldaltörés)

Jelölési hibákat találtak még a következő termékeknél:
– A „Tesco gazdaságos Pannon Aqua elismert természetes ásványvíz” szén-dioxiddal telített;
– a „Tesco gazdaságos Pannon Aqua elismert természetes ásványvíz” enyhe;
– a „Tesco gazdaságos Pannon Aqua elismert természetes ásványvíz” szén-dioxidmentes;
– a „Vöslauer természetes ásványvíz” mindkét kiszerelési formájában kifogásolt az összetételre vonatkozó utalás: „Különleges ásványi anyag összetételének köszönhetően kitűnően oltja a szomjat”;
– a „Jodicum, biológiailag aktív jóddal a gondoskodó ásványvíz” elnevezésű termék nem nevezhető ásványvíznek, mert a vonatkozó rendelet szerint ásványvízhez csak szén-dioxid hozzáadása engedélyezett, ezzel szemben a termék hozzáadott aktív jódot is tartalmaz (a korábban kiadott engedélyezési okirat is — helyesen — a „jódozott ivóvíz” megnevezését írta elő);
– a „San Benedetto” megnevezése „eredeti alpesi víz”, amely termék-kategóriát a vonatkozó rendelet nem nevesíti, ezért nem is használható;
– a „Danone Vitalinea” természetes víz jelölése nem megfelelő, mivel azt a kategóriát a rendelet szintén nem nevesíti;
– „Borsec értékes ásványi anyag tartalmú természetes ásványvíz” megjelölése is hibás.

A jogszabály előírja, hogy az 1,5 mg/liter értéket meghaladó fluorid-koncentrációjú természetes ásványvizeknél jelölésként az „1,5 mg/liter értéknél több fluoridot tartalmaz, csecsemők és 7 évesnél fiatalabb gyermekek általi rendszeres fogyasztásra nem alkalmas” feliratnak kell szerepelnie. Az előírásnak két termék nem felelt meg:
- a „Margitszigeti Kristályvíz” (fluorid-tartalom: 2,7 mg/liter);
- az „Apenta” szénsavas és szénsavmentes termékei (fluorid-tartalom: 2,2 mg/liter).

A fogyasztóvédők kisebb jelölési hibákat (például az előírtnál kisebb betűnagyság) találtak még a félliteres Vera szénsavval dúsított és szénsavmentes forrásvíznél, az Apenta szén-dioxiddal dúsított természetes ásványvíznél”, a másfél literes Vöslauer szénsavas természetes ásványvíznél ás a Jana természetes ásványvíznél.