Bőhm új vezetési gyakorlatot sürget az SZDSZ-ben

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az SZDSZ közvéleménykutatók által mért támogatottsága kétségessé teszi, hogy a párt bekerül-e a következő parlamentbe. Ráadásul a liberális pártnak leszűkült a politikai mozgástere, mivel az MSZP-n kívül minden más jelentős párt elutasítja a vele való együttműködést. Ezt viszont sok korábbi liberális szavazó elutasítja – fejtette ki Bőhm András, az SZDSZ Országos Tanácsának (OT) nemrégiben megválasztott új elnöke.

Az igazi veszélyeket – és nemcsak az SZDSZ számára – a két nagy párt által sugallt politikai tagozódás jelentheti – mondta a hvg.hu-nak Bőhm András. Emlékeztetett rá, hogy a pártja számára két történelmi pillanat volt, amikor mód nyílhatott volna hosszú távon középpárti szerepre. 1994-ben a „nem szükségszerű” koalícióval ezt eljátszották, és az SZDSZ politikai teret nyitott a Fidesz számára. Majd 2000-ben, Demszky Gábor pártelnöksége alatt, aki a két nagypárttól egyenlő távolságra akarta navigálni az SZDSZ-t, de ezt a kísérletet pártbeli és párton kívüli ellenfelei hamar ellehetetlenítették.

Az első szocialista-liberális koalíció félideje, 1996 óta fordult kedvezőtlenné a párt népszerűségi indexe. Bőhm szerint ennek – az MSZP-vel történt összeboruláson kívül – más okai is vannak: a nagy egyéniségek közül sokan elhagyták a pártot, a holdudvar megfogyatkozott, csökkent az a szellemi erő és intellektuális kisugárzás, ami az SZDSZ különleges vonzerejét adta. Őszintén szembe kellene nézni a helyzettel, a múltban elkövetett tévedésekkel. Reális helyzetfölmérés után megújulhatna a párt. Addig is „hozni kell” a liberális minimumot, vagyis az ország politikáját meghatározó kérdésekben „az SZDSZ-nek legyen mondanivalója”, a minimális célkitűzés pedig nem lehet más, mint a parlamenti választásokon való helytállás, a képviselőházi frakció. Ebben a legnagyobb teher most (is) a pártelnökre hárul. Bőhm aláhúzta: „az SZDSZ legerősebb egyéniségének, Kuncze Gábornak az elnöki és frakcióvezetői súlya, politikai kérdésekben képviselt álláspontja ma megkérdőjelezetlen.”

Bőhm az OT-ről szólva kifejtette: a testület politikai fórum, ahol az épkézláb liberális mondanivaló kicsiszolása történhet. Az SZDSZ a továbbiakban is bátran védelmezi a demokratikus jogrendszert, mindent megtesz a szabadságjogok érvényesítéséért, és a kisebbségek politikai szószólója marad. Külön is kiemelte, hogy szorgalmazni kell a pártfinanszírozás gyökeres átalakítását, az állam és az egyházak következetes szétválasztását.

Szerinte az OT az elmúlt időszakban az volt a jellemző, hogy „ritkán döntött azokban a kérdésekben, amelyeket az Ügyvivői Testület (ÜT) a grémium elé tárt”. Az ÜT után kullogó OT nem merítette ki a lehetőségeit, ezért Bőhm arra törekszik, hogy „önállóbb és kezdeményezőbb legyen az általa vezetett testület”, sőt azt reméli, az eddiginél szélesebb körben, alapos viták után születnek majd meg a stratégiai döntések. „Az Ügyvivői Testület és az Országos Tanács egyaránt a párt sikerében érdekelt, a választási szereplés a két politikai testület közös felelőssége. Módosulnia kell a megszokott pártvezetési gyakorlatnak, az Országos Tanácsnak pedig fel kell nőnie felelősségéhez és élni kell meglevő jogosítványaival” – nyilatkozta a hvg.hu-nak Bőhm András, az SZDSZ OT elnöke.

Mohai V. Lajos