Juhász: nincs újabb katonai felajánlás Amerikának

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Egyesült Államokba látogató magyar kormányzati delegáció elmúlt évi teljesítményét és korábban kifejtett elkötelezettségét viszi szövetségeséhez, "puttonyában" nincs más katonai felajánlásra vonatkozó muníció, de ezt el sem várják tőle - hangsúlyozta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter.

Az Egyesült Államok a szövetségesünk, Európa az otthonunk - fogalmazott a honvédelmi tárca vezetője azzal kapcsolatban, hogy Magyarország miként tekint partnerére. A látogatás célja, hogy a Magyar Köztársaság erősítse gazdasági és politikai kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Juhász szerint Magyarország az elmúlt időszakban kiszámítható szövetséges, jó politikai partner volt, és célja, hogy olyan gazdasági-politikai támogatást szerezzen, amely segíti integrációs törekvéseit, mindenekelőtt az uniós felzárkózás tekintetében.

Az Egyesült Államok az elmúlt időszakban kiemelt szerepet vállalt a globális biztonság megteremtésében és e feladatában számíthat szövetségesként Magyarországra. A Magyar Köztársaság részt vett eddig is a terrorizmus elleni küzdelemben, részt vállalt katonai misszióban, Irakban és Afganisztánban is szerepet vállalt - fogalmazott Juhász, utalva a délszláv térségben végzett újjáépítésre is.

"Látszik, hogy Juhász Ferenc 'a dumakormány tagja'. Az igazi kérdés nem az, hogy mit vállalunk, milyen nagyot tudunk mondani, hanem az, hogy mit teljesítünk" - reagált a történtekre Halász János, a Fidesz frakció szóvivője. A NATO-vállalásaink teljesítését tekintve már az utolsó előtti helyen állunk, s így már sokkal szomorúbb a kép - mondta, hozzátéve: jó lenne, ha az illetékes tárca vezetője erről is beszélne.