Vádat emeltek a kalocsai paprikamérgezés ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Négy gyanúsítottal szemben emeltek vádat a kalocsai fűszerpaprikába került méreganyag miatt.

A fogyasztó megtévesztése és ártalmas közfogyasztási cikkel történő visszaélés bűntette miatt emelt vádat a kalocsai Fűszerpaprika Rt. négy munkatársa ellen a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A szeptember 30-án benyújtott vádirat szerint a vezérigazgató, a kereskedelmi igazgató és a termelési igazgató tudott arról, hogy a kalocsaiba kevert külföldi import paprika egészségre ártalmas mennyiségben tartalmaz bizonyos mérget. Ellenük folytatólagosan elkövetett fogyasztó megtévesztésének vétsége, illetve ártalmas közfogyasztási cikkel történő visszaélés bűntette miatt indul eljárás.

A negyedik vádlottat, a sükösdi Házi Piros Paprika Kft. vezetőjét fogyasztó megtévesztésével vádolják, ő azonban az ártalmas közfogyasztási cikkel történő visszaélés bűntettét gondatlanul követte el, amikor az egészségügyi hatóság véleményének megérkezte előtt rendelkezett az import paprika bekeveréséről.

Nánási László, a vádemelést bejelentő főügyész elmondta, hogy a magyar jogrend történetében először kerül sor arra, hogy nem csak természetes személyek büntetőjogi felelősségéről kell döntenie a bíróságnak, hanem a két cégéről is, erre az európai uniós csatlakozás óta van lehetőség. Valószínűleg pénzbírság kiszabását fogják indítványozni a két cég ellen az ügyészség.

2003-ban a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt rossz volt a fűszerpaprika-termés, ezért döntött a két cég arról, hogy a mennyiségi és minőségi hiány kielégítésére paprikát importálnak az országba. A kalocsai cég 2003 decembere és 2004 júniusa között több tonna félkész paprikát importált Brazíliából és Spanyolországból, amelyet aztán Magyarországon őröltek meg és kalocsai fűszerpaprika-őrleménnyel kevertek össze. Sükösdön egy holland cégen keresztül Dél-Afrikából hoztak be paprikát, és a magyar termés felhasználásával készítettek belőle őrleményt.

Ugyanakkor jogszabály határozza meg, hogy a kalocsai paprika eredetvédett, csak itt termelt nyersanyagból lehet előállítani, a forgalomba hozott termékek viszont 9-50 százalékban importpaprikát tartalmaztak - mondta a főügyész.Mint mondta, a behozott paprikák különféle toxinokat tartalmaztak. Az aflatoxin Magyarország éghajlati viszonyai között nem fordulhat elő, rákkeltő hatása van, és a szervezetbe jutva módosítja a DNS-állományt. A másik toxin, az ohratoxin Magyarországon is termelődhet, ha a termék nedvességet kap, hatása rákkeltő, károsítja az ideg- és immunrendszert. Ugyanakkor Nánási elmondta: a két cégnél gyártott, forgalmazott termékek akut egészségkárosodással nem fenyegettek.

Nánási László azt is elmondta, hogy a büntetés kiszabásánál komoly érv lehet, hogy ipari méretekben történt a termék előállítása, és, hogy hungarikum érintett az ügyben. A fogyasztó megtévesztéséért 2 év szabadságvesztés, az ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés 3 éves szabadságvesztéssel büntethető.