Azonnal csökkent a baromfihús fogyasztása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A baromfivírus hírének hatására 10-15 százalékos fogyasztás-visszaesés azonnal tapasztalható volt, az olasz export is visszaesett, ám még korai lenne megbecsülni a magyar baromfiágazat emiatt keletkező pénzügyi veszteségét - mondta Erdélyi István, a Baromfi Terméktanács elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A magyar baromfihús biztonságosan fogyasztható, mivel a romániai baromfi vírus elsősorban állategészségügyi és nem humánegészségügyi probléma - hangsúlyozta az elnök. Hozzátette: a Romániában kimutatott vírus állatokat fertőz és nem embereket, illetve csak az általános higiéniai körülményeket mellőző extrém körülmények között fertőzhet embert, ám a vírusnak nincs olyan mutánsa ami emberre veszélyes lehet.

Az elnök szerint a magyar baromfitartási körülmények, a higiénia, és az állategészségügyi szigorú előírások garantálják, hogy a Magyarországon termelt baromfihúst mindenki biztonságosan megeheti. Az Európai Baromfitermelők és Kereskedők Szövetsége támogatásáról biztosította a magyar termelőket, hogy a tájékoztatásban mindent megtesznek a magyar baromfi biztonságosságának érdekében.

Az EU illetékes hatóságai szerint a madárinfluenzát vakcinával, oltással nem lehet gyógyítani, és az egyetlen megoldás, hogy a fertőzés településének 3 kilométeres körzetében ki kell irtani a baromfi állományt. Az EU központi egészségügyi intézkedései minden tagországra kötelezőek, így a magyar-román határon bevezetett szigorú ellenőrzéseket be kell tartani.

"Ha sikerül elhitetni, hogy ez állati betegség, akkor visszaállhat a fogyasztók bizalma a baromfihús iránt" - hangsúlyozta a termék tanács elnöke. Erdélyi István elmondta: még ha be is jönne Magyarországra a vírusnak emberre veszélyes mutánsa, az hőre érzékeny, és 50 Celsius foknál 20-25 perc alatt, míg 70-75 Celsius foknál 3-4 perc alatt elpusztulna.

Véleménye szerint nem szabadna az embereket riogatni azzal, hogy Magyarországon akár 3 millió ember is megfertőződhet, ha a baromfiról átterjedne a vírus az emberre, főleg súlyos felelőtlenség ha ez államigazgatási szakemberek szájából hangzik el. Az elnök kiemelte, hogy a baromfitermelők rendelkeznek katasztrófa tervvel, ami azt jelenti, hogyha 1000 kilométeres körzetben felüti fejét madárvírus, akkor a szabadtartású baromfikat bezárják az istállóba. Ezt azok a termelők, amelyeknél van szabadtartású baromfigazdálkodás, már pénteken megtették. Emellett korlátozták a telepen személy- és járműforgalmat, az etető és itató tartályokat pedig lefedték.

Erdélyi István közölte, hogy ha a magyar baromfi export leáll, vagy lényegesen csökken, akkor belföldön túlkínálat lép fel, ami árcsökkenéshez vezet. Emlékeztetett arra, hogy a magyar baromfi export évente 120-130 ezer tonna, míg a belföldi fogyasztás 250 ezer tonna körül alakul, az import csekély 17 ezer tonnát tesz ki.

Utalt arra, hogy Magyarországon egy fő, évente 34-35 kilogramm baromfi húst fogyaszt, míg a második helyen a húsfogyasztásban a sertés szerepel 28 kilogrammal, a baromfihús fogyasztás az elmúlt években egyre nagyobb szeletet szakított ki magának a teljes húsfogyasztásból.