Csak a vakcinagyártás technológiája eladó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyelőre nincs megállapodás egyetlen országgal sem a madárinfluenza elleni oltóanyag értékesítéséről, ugyanakkor legutóbb a Fülöp-szigetek érdeklődött.

A Fülöp-szigetek nagykövete, Alejandro D. Del Rosario a madárinfluenza elleni magyar védőoltás gyártási logisztikája iránt érdeklődött – számolt be a megkeresésről Bujdosó László országos tisztifőorvos.

Nem önmagában az oltóanyag előállítása bonyolult, hanem annak logisztikája, hiszen a logisztikai kapacitás korlátlanul nem bővíthető - közölte. „Nem tudunk úgy megállapodni a különböző országokkal, hogy Magyarországon gyártjuk nekik az oltóanyagot”, csak arról lehet szó, hogy ugyanezt a technológiát más országban is alkalmazzák - mondta Bujdosó László, aki hozzátette azt is, hogy a hazai oltóanyag-mennyiséget természetesen Magyarországon fogják előállítani.

Elképzelése szerint a know-how értékesítéséből is lehet bevételt szerezni, például úgy, hogy a magyar gyártási technológiával készült ampulla eladásából részesedik a magyar állam. A tiszti főorvos elmondta azt is, hogy nem kötöttek semmilyen megállapodást sem a Fülöp-szigetek, sem bármely más ország képviselőivel.