Időjárás: újabb havazás és ónos eső várható

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint az országban hószállingózásra, s ónos esőre is számítani kell, a hőmérséklet nappal is fagypont alá süllyed.

Várható időjárás az országban csütörtök estig

Délután dél felől fokozatosan beborul az ég, kezdetben délnyugaton hószállingózás, majd estétől egyre többfelé havazás várható. Csütörtökön is borult lesz az ég, többfelé számíthatunk újabb havazásra, elsősorban keleten átmenetileg ónos eső, eső is valószínű. Az északkeleti szél sokfelé élénk, a Dunántúlon időnként erős lesz, amely helyenként hóátfúvást okozhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön -2 és +2 fok között alakul.

Az időjárási helyzet Európában

Az Atlanti-óceántól a kontinens középső területein át egészen az Urálig nagy kiterjedésű magasnyomás húzódik. Az anticiklon északkeleti, keleti peremén erősen felhős az ég, elszórtan havazik. A hőmérséklet csúcsértéke a felhős, havas keleti részeken kevéssel 0 fok alatt marad, a nyugati partvidéken azonban 10 fok körül alakul. A magasnyomástól északra, illetve délre ciklonok vonulnak nyugatról keletre. Izland térségében, a Skandináv-félsziget északi részén sok a felhő, helyenként hózápor fordul elő. A Földközi-tenger középső medencéjében örvénylő ciklon hatására pedig az Appennini- és Balkán-fészigeten borult az ég, délen többfelé esik az eső, északon pedig havazik. A következő 36 órában a Kárpát-medence fölé az említett déli ciklon áramlási rendszerében nedves, és enyhébb levegő érkezik, estétől többfelé várható havazás.