Átfogó ORTT-vizsgálat a Kossuth Rádió hírműsorairól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Magyar Rádió Kossuth adója által sugárzott hírműsorok hosszú távú, átfogó tartalomvizsgálatát rendelte el az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) – tájékoztatta az MTI-t a médiahatóság MSZP-s delegáltja.

Ladvánszky György szerint az utóbbi időben számos bejelentés érkezett a testülethez a hírműsorok kiegyensúlyozatlanságát panaszolva, ezért döntött előző napi ülésén a vizsgálat elrendelése mellett az ORTT. Az eljárás során "pár hét" adásfolyamát tekintik át.

A delegátus hozzátette: közszolgálati médiumok esetében általában egy-egy ügyben folyik ilyen vizsgálat, s emlékei szerint közszolgálati médium esetében ilyet legalább két esztendeje nem rendeltek el.

Szalai Annamária, a testület Fidesz által delegált tagja szerint "súlyos eltolódás" tapasztalható a Magyar Rádió hírműsoraiban, a kormányoldal javára. Mint mondta, ő az 50-50 százalékos kormánypárt-ellenzék arányt tartaná elfogadhatónak, ezzel szemben idén januártól szeptemberig 68-32, a politikusok élőszavas megszólalásaiban, "ahol a legkevesebb a torzítás", pedig 76-24 százalék volt ez a ráta. A Magyar Televízió esti Híradójánál ez az arány 79-21 sázalék.

"Úgy tűnik, hogy a választások közeledtével az ORTT maradék függetlenségét is el kívánja veszíteni, és a hatalom ökle kíván lenni" - fogalmazott a most elrendelt vizsgálattal kapcsolatban a fideszes delegált.