Szakszervezet a postai liberalizáció ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Postás Szakszervezet tarthatatlannak ítéli a posta 2009-re történő teljes liberalizációját, a postai szolgáltatások szabad piacra kerüléséhez fel kell készülni, és jogszabályokkal kell megakadályozni, hogy "kimazsolázzák" a társaság egyes szolgáltatásait - hangsúlyozta Pecze Pál, az érdekképviselet új elnöke.

Az elnök a szakszervezet kongresszusát követően jogi szabályozást sürgetett a szórólapozók és a postai szolgáltatást nyújtó vállalkozások ellen, mivel a kézbesítés állami monopólium, ennek ellenére Budapesten 70 cég végez ilyen tevékenységet.

Pecze Pál szerint a magyar társaság szolgáltatásainak minősége sokat fejlődött, az uniós átlag fölé emelkedett az elmúlt év óta. A szakszervezet leköszönő elnöke, Mundruczó Kornél elmondta, hogy az érdekképviselet tagsága sikeresnek ítélte az elmúlt 15 év munkáját, a szervezet IV. kongresszusán. Példaként említette az alapbér 3 év alatt történt 33 százalékos emelését, a 13. havi fizetésről történt megállapodást, és a válaszható béren kívüli juttatás százezer forintos szintjét.

Az érdekképviselet azonban a juttatás legalább 10 százalékos emelését tartja szükségesnek, amiből a postán belül működő egészségpénztár finanszírozását kívánják megoldani. Kiemelte azonban, hogy a bérlemaradás a nemzetgazdasági átlagtól még mindig húszezer forint, amit a miniszterelnök ígérete szerint a kormány az eredmény utáni osztalékfizetés egy részéből fog felzárkóztatni.