MTK-Újpest: a Mazsihisz Bozóky Imréhez fordult

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kéri Bozóky Imrét, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a szombati MTK-Újpest (0-2) élvonalbeli mérkőzésen tapasztalt rasszista, antiszemita megnyilvánulások ügyében.

A Mazsihisz hangsúlyozza: "nem feladatunk annak elbírálása, hogy milyen szankciók lennének helyesek és arányosak a történtekkel kapcsolatban. A leglényegesebbnek azt tartjuk, hogy jelzésértékű legyen a döntés, amely bizonyítja, hogy az élet minden területén mindenki következetesen fellép a rasszista, antiszemita megnyilvánulással szemben."

A Mazsihisz szerint "egy olyan nagy múltú labdarúgó kultúrával rendelkező ország, mint Magyarország, amely aspirál az Európa-bajnokság megrendezésére is, nem engedheti meg magának, hogy következmények nélkül maradjon akár egyetlen egy ilyen eset is, mert ez az esetek megismétlődéséhez és eldurvulásához vezet."

A Hidegkuti Stadionban rendezett találkozót a lila-fehér szurkolók rendszeresen antiszemita rigmusokkal zavarták meg, többek között a következőket skandálták: "mocskos zsidók", "vár a gázkamra". Az Újpest vizsgálatot indított az ügyben, a Nemzeti Sporthivatal és a Magyar Labdarúgó Liga is elítélte a történteket. Ábrahám Attila NSH-elnök felkérte Bozóky Imrét, hogy rendeljen el szigorú vizsgálatot.