A Magyar Orvosi Kamara korrigálta az etikai kódexet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) országos küldöttközgyűlésén korrekciókat hajtott végre a kamara etikai kódexén, amely így figyelembe veszi a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kifogásait - közölte Éger István, a testület elnöke szombaton Budapesten.

A küldöttközgyűlés után tartott sajtótájékoztatón az elnök elmondta: a GVH kifogásolta, hogy a kódexnek az orvosi tevékenység reklámozásával kapcsolatos elemei a gazdasági versenytörvénybe ütköznek.

A közgyűlése eleget tett a szükséges módosításoknak - fűzte hozzá Éger István, hangot adva azonban azon véleményének, hogy a gyógyítás nem lehet versenykérdés és az "esztelen" verseny nem tesz jót az egészségügynek.

Éger István bírálta azt a jogszabálytervezetet, amely többletforrásokhoz juttatná az orvosokat, ha  költséghatékonyan rendelnek a jövőben gyógyszereket. A magánorvosok vényírási jogosultságáról szólva sajnálattal állapította meg, hogy egyelőre nem történt semmi a korlátozások visszavonásáért, holott az idő sürget.

Októbertől egy kormányrendelet megszüntette a magánorvosoknak azt a lehetőségét, hogy 90 vagy 100 százalékkal támogatott készítményeket írjanak fel. Éger István ezzel kapcsolatban két hete megbeszélést kezdeményezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, aki közölte, hogy várhatóan januárban módosítják a rendeletet, és újra felírhatnak kiemelt támogatású készítményeket a magánorvosok.