Kutatók követelnek több pénzt a kormánytól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Nyílt levélben szorgalmazza az alapkutatásokra 2006-ban fordítható költségvetési forrás egymilliárdos megemelését csaknem kétezer kutató. A levél Gyurcsány Ferencnek szól.

Gyurcsány a cégeket sürgeti
Gyurcsány Ferenc a közszolgálati rádióban egy kérdésre válaszolva reagált a levélre. Mint mondta, Magyarország a nemzeti jövedelméhez képest hasonló nagyságrendben költ kutatás-fejlesztésre, mint számos európai ország. Kijelentette, úgy érzi, a kormánynak és a magyar parlamentnek e tekintetben nincs oka lelkiismeret furdalásra. Egyben magántőke, a vállalati szféra nagyobb szerepvállalását sürgette az alapkutatások finanszírozásában. Jelezte, a cégeket többnyire a közvetlen hasznot nem hozó kutatások finanszírozása nem érdekli,   s felhívta a figyelmet a vállalati szféra társadalmi felelősségére.
A nyílt levél szerint a sokat emlegetett nemzeti kincs, a "szürkeállomány", a tudományos teljesítőképesség veszélyben van. A szöveg utal arra, hogy Magyarországon, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az alapkutatások döntően pályázati forrásokból működnek, és a meghatározó forrás az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) elnevezésű, a Magyar Tudományos Akadémia fejezetében megjelenő, önálló költségvetési tétel.

2002 óta az OTKA rendelkezésére bocsátott összeg nominálisan is jelentősen csökkent, de az inflációt és az áfa-törvény változását figyelembe véve a csökkenés 37 százalékos - olvasható a nyílt levélben, amely örvendetesnek nevezi ugyanakkor, hogy ezzel szemben az alkalmazott kutatások és fejlesztések finanszírozását kezelő NKTH kerete a gazdasági teljesítőképesség fejlődésével jelentősen növekedett.
   
"Egymilliárd forinttal kellene az OTKA költségvetését megemelni, hogy nem a 2002-i, de a 2003-i, az első csökkentés utáni állapotot el lehessen újra érni. A megoldást az Akadémiától, amely kutatóintézeti hálózatának működőképességét nehezen tudja fenntartani, nem lehet várni, így fejezeten kívüli forrást kell találni" - írja a levél.
   
Mint a levél aláírói jelzik, meggyőződésük szerint nem indokolható, hogy miközben a gazdaság jól működik, az innovációs lánc első, hosszú távon megtérülő elemét, az alapkutatást visszafejlesztik, a jól teljesítő kutatóhelyektől megvonják működésük elemi feltételeit, a csak Magyarországon, magyar kutatók által elvégezhető kutatásokat ellehetetlenítik.