Orbán és Szili együtt állította fel az Országgyűlést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy percig tartó, néma felállással tisztelgett az Országgyűlés a határon túl élő magyarság előtt, Orbán Viktor Fidesz-elnök felszólítására. Szili Katalin szerint a felállítás a házelnök joga. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy nem jó az, ha mindannyiunk közös nemzeti érzelmeivel népszavazáson kívánnak visszaélni.

Orbán Viktor napirend előtt azt javasolta, hogy a képviselők fejezzék ki tiszteletüket a határon túl élő magyarok kitartásáért és hűségéért. „Javaslom, tiszteletből álljunk fel egy percre, és köszönjük meg a határon túli magyarok sok évtizedes hűségét” - mondta. A kormányoldali képviselők csak Szili Katalin házelnök javaslatára csatlakoztak az ellenzéki felállókhoz.

A Fidesz elnöke szerint a rendszerváltoztatás eredményeként a határon túli magyarság hosszú idő után nyíltan vállalható lett. Nincs olyan erős törvény vagy határozat, ami képes lenne kívülről megoldani ezt a kérdést - tette hozzá. „A megoldás nem kívül van, hanem belül, a szívünkben, és úgy hívják: tisztelet” - jegyezte meg Orbán Viktor. Elmondta, hogy a tisztelet a szívünkben képes megteremteni az összefogást, és akkor a tizenöt éves vitákat egyetértés válthatja fel.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök válaszában úgy fogalmazott, hogy nem jó az, ha mindannyiunk közös nemzeti érzelmeivel népszavazáson kívánnak visszaélni, és az sem jó, hogyha azok, akik a közös nemzeti megegyezésről beszélnek, felállítják a magyar parlamentet. Véleménye szerint aki keresi a megegyezés lehetőségét, az nem felállást diktál, hanem kezet nyújt. A miniszterelnök úgy fogalmazott Orbán Viktor szavaira: „ha már valakit tisztelni kell, akkor tiszteljük azt az istenadta népet határon belül és határon kívül, aki ebből a fajta álságos politikából, tavaly bebizonyította, nem kér”.

Szili Katalin házelnök a felszólalások után azt mondta, hogy képviselőket felállítani az Országgyűlésben csak a Házelnöknek van joga. Elmondta, hogy ha a frakcióknak ilyen igényük van, akkor azt előre jelezni kell, ezért erre a Házbizottság ülésén - mint mondta - visszatérnek.