MLSZ: hátrányos szerződéseket kötöttek?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lothar Matthäus két év alatt 250 millió forintot kapott az MLSZ-en keresztül, míg a válogatott menedzsere, Pellady Péter cége 74 milliót. Matthäus keresménye 50 millió, a többit különböző szerződéseken keresztül kapta - számol be az index.hu. A könyvvizsgáló cég szerint az MLSZ-re nézve hátrányosak egyes szerződések.

Kisteleki István ligaelnök kedden az MLSZ elnökségének rendkívüli üléséről távozva arról számolt be, hogy a felügyelőbizottság által készíttetett könyvvizsgálói jelentés 200 millió forintos adóhiányt és 500 milliós jogtalan elszámolást állapított meg.
   
Az index.hu-n olvasható könyvvizsgálói adatok szerint a válogatott szövetségi kapitánya nettó 200 ezer eurót (50 millió forint) keresett legálisan, 200 millió forintot pedig különböző szerződéseken keresztül utalt ki neki az MLSZ. Pellady Péternek, a válogatott marketingmenedzserének cége, a Derball Kft. harmincszázalékos jutalékot kapott, tavaly 109 080, idén 186 ezer eurót (összesen 295 080 eurót, vagyis mintegy 74 millió forintot) vehetett fel.
   
A könyvvizsgálói jelentés úgy fogalmaz, hogy a dokumentumok az MLSZ számára hátrányos előírásokat tartalmaznak.
   
Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára elmondta, hogy az elnökség még nem döntött arról, felbontja-e a szerződést a Derball Kft.-vel, bár a téma kedden szóba került. Az interneten olvasható cikkel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem látta, de egyébként sem szeretné kommentálni. Hozzátette: mivel bizalmas anyagról van szó, aki nyilvánosságra hozta, szabálysértést követett el.
   
Bozóky Imre a keddi elnökségi ülés után azt mondta: "Az MLSZ könyvvizsgálója több ellenvetéssel is élt a 21 oldalas anyaggal kapcsolatban, s az elnökség, illetve a jelentést készítő cég és a felügyelőbizottság vezetője is korrekt módon egyetértett abban, hogy azokat meg kell vizsgálni, a végleges álláspontot pedig csak ezt követően lehet kialakítani."
   
Az alapszabály szerint a szövetségnek 30 napon belül kell reagálni a jelentésre.

A könyvvizsgálói cég szerint a "megkötött szerződéseknek alaki és tartalmi hiányosságaik vannak, és rámutatnak a jogi kontroll teljes hiányára". A jelentés szerint a Matthäus lakásával kapcsolatos minden költséget a Derball Kft. visel, de az Index cikke szerint a szövetség rendezte be a német szakember bérleményét tízmillió forintért. Az MLSZ két céggel, a Kentaro AG-val és a Derball Kft.-vel kötött szerződést a televíziós jogok, valamint egyéb marketingjogok értékesítésére. A svájci bejegyzésű Kentaro a hozzá befolyt szponzori pénzek egy részét az MLSZ helyett a kapitánynak utalta. A szerződés a kereskedelmi jogok értékesítésére kizárólagosságot biztosított úgy, hogy kikötötte: "az MLSZ nem jogosult önállóan szerződni".