Gyurcsány: kompromisszumok mentén kormányozni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP megértette, hogy hatékony, nemzetet szolgáló, okos és bátor kompromisszumok mentén lehet előre vinni a nemzet és a haza sorsát, ez a párt legnagyobb történelmi teljesítménye az elmúlt négy évben - mondta a miniszterelnök a szocialista párt szezonnyitó rendezvényén vasárnap.

A közelgő parlamenti választás nem arról szól, hogyan hívják a következő miniszterelnököt, a választás nem Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor személyes csatája. Arról szól, halljuk-e a nyugdíjasoknak, a gyermekes családoknak, a munkát keresők százezreinek és a több bért akaróknak a hangját - jelentette ki szenvedélyes hangú beszédében Gyurcsány Ferenc.

"Arra kérlek benneteket, hogy alávalót és durvát, igaztalant és hamist, személyesen bántót és tisztességben sértőt sem szóban, sem írásban, sem újságban, sem könyvben ne kövessetek el, mert az országnak nem erre van szüksége" - intézte szavait a szocialista párt politikusaihoz a kormányfő. Hangsúlyozta, hogy a politika nem szólhat az állandó versenyről, hanem az országról, az emberekről, "nemtelenségre nem lehet nemtelenség a válasz, durvaságra durvaság, kisszerűségre kisszerűség, hazugságra hazugság".

Gyurcsány Ferenc azt mondta, az MSZP 2002-ben felhatalmazást kapott a választóktól arra, hogy változtasson, teremtsen nyugalmat és békét. Megjegyezte, hogy a Medgyessy-kormány hezitálás nélkül betartotta, amit ígért és a száz nap programja "soha korábban nem látott szociális kárpótlást és kiigazítást" hajtott végre a nyugdíjasok, a gyermekes családok, a munkavállalók jogai érdekében.

Hozzátette ugyanakkor, az utolsó másfél év, a Gyurcsány-kormány időszaka már arról szólt, hogy folyamatokhoz, intézményekhez, jogszabályokhoz kellett hozzányúlni, mivel kiderült, az igazságtalanság, a kiszolgáltatottság, az egyenlőtlenség mélyebben kódolt, mint azt korábban hitték.

"A Száz lépés programja a jóléti rendszerek átalakításának és kiigazításának programja, az igazi mély szerkezeti átalakítás kezdete, és egy igazságosabb, jobban élhető Magyarország felé vezető út első lépéseit jelenti" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Kitért arra, hogy útnak indították a nyugdíjkorrekciós programot, átalakították a családtámogatási rendszert. Ennek jegyében - fűzte hozzá - változtattak annak érdekében, hogy ne az kapjon többet a közösből, akinek több van, hanem az, akinél nagyobb a szükség. Szerinte ez nem egyszerűen baloldali, hanem emberi, humanista program. Elhangzott: csökkentek az adók, és ennek következtében az átlagos családoknál havonta több ezer forint marad.

"Igen, keletkeztek feszültségek, mégis egyensúlyban maradt az ország, akkor is, amikor a szükséges változtatások érdekében küzdelmet vívtunk Brüsszellel, a jegybankkal, saját ellenzékünkkel. - közölte Gyurcsány Ferenc. Úgy vélte, ha a családok, nyugdíjasok, gyermekek, falun élők és munkásemberek több nyugalma és biztonsága érdekében meg kellett feszíteni az államháztartást, akkor megtették. Gyurcsány Ferenc azt mondta, valamennyi párt közül az MSZP volt az, amelyik a legtöbb figyelmet fordította arra, hogyan lehet növelni az igazságosságot és egyidejűleg fenntartani az ország teljesítményét is.

A kormányfő szólt arról is, hogy egymondatos és egyszavas válaszok a társadalom és a gazdaság kihívásaira nincsenek, "ilyeneket csak azok adnak, akik félnek a bennünket körül vevő világtól".

A miniszterelnök szavai szerint ma az ország túlnyomó többsége úgy gondolja, tovább kell menni a nagy rendszereket érintő átalakítás útján. Azt mondta, az MSZP-nek van oka elégedettnek lenni, ám újabb célokat is ki kell tűzni, mert Magyarországon továbbra is jelen van a kiszolgáltatottság.

"Országot vezetni, felelősséget vállalni csak úgy lehet, ha értjük, hogy az országban nagyon sok fajta akarat, tehetség és képesség kapcsolódik össze, ahogy a nemzeti trikolort is három szín alkotja" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki "még négy év Magyarországért, a köztársaságért" szavakkal fejezte be beszédét.