Gyurcsány: tíz különbség az MSZP és a Fidesz között

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tíz fontos különbség van a Fidesz és az MSZP programja között - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton Budapesten.

A két párt programja között különbség van a politikai radikalizmus, a társadalmi igazságosság, a felelősség, a munkabarát és a vállalkozásbarát politika, az együttműködés és verseny, a családtámogatás, a nyugdíjrendszer, az adópolitika, az egészségügy, valamint a külpolitika tekintetében - közölte a kormányfő az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának, a párt nyugdíjas tagozatának és az MSZOSZ nyugdíjas választmányának közös rendezvényén.

Gyurcsány Ferenc többször is hangsúlyozta: "nem arról döntünk, hogy Orbán Viktornak vagy Gyurcsány Ferencnek hívják a következő miniszterelnököt, ez már csak a következmény. Arról döntünk, hogy milyen Magyarországot akarunk, mert a két program, a két mentalitás, a két tartalom jelentősen eltér egymástól".

A szocialista politikus azt mondta, nem hisz a politikai radikalizmus időszerűségében. Mint mondta, úgy gondolja, hogy nyugodt, építkező, közös és bátor kompromisszumok politikájára van szükség.

A kormányfő hozzátette, a társadalmi igazságosság abban áll, hogy olyan politikát kell folytatni, amely a társadalmi felkapaszkodást biztosít mindenkinek. Ezzel szemben áll az alapvetően a felső középosztályokat támogató konzervatítv politika - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint a felelőtlenséggel szemben a felelősség azt jelenti, hogy az ígéreteket megvalósítják. 1998 és 2002 között a kormány "ígért akkor is fűt, fát", "talán toronyórát láncostól", mégsem lett belőle semmi - mondta.

A miniszterelnök szerint csak olyan politika sikeres, amely egyszerre munkabarát és vállalkozóbarát. A csak vállalkozáspárti liberális politika és az egyoldalúan csak munkapárti politika odavezet, hogy előbb utóbb se munka, se vállalkozás nem lesz - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a verseny korlátozásra és szabályozásra szorul; "csak a verseny megöl, a verseny teljes hiánya tönkretesz" - mondta.

Félelem nélküli közélet (Oldaltörés)

Gyurcsány Ferenc kijelentette: a családtámogatás területén szakítottak azzal, hogy annak ad az állam többet, akinek egyébként is több van; a nyugdíjak területén régi adósságokat törlesztettek, az adók területén pedig valamennyi fontos adónemben csökkentették a terhelést.

A további különbségeket sorolva az egészségügy területén a biztosítási elv mellett állt ki. A külpolitikáról azt mondta, különbség van a bezárkozó, nacionalista, helyenként középhatalmi álmokat dédelgető politika és az MSZP képviselte tíz milliós köztársaság és 15 milliós nemzet összebékítése között.

A miniszterelnök a Fidesz elnökének 14. havi nyugdíjra vonatkozó javaslatát blöffnek minősítette. Úgy vélte, a javaslattevő megijedt attól, amit előző, járulékcsökkentésre vonatkozó javaslata okozott, kiderült ugyanis, hogy nem a terhek, hanem a szociális biztonság csökkenne.

Rájött a javaslattevő, hogy a nyugdíjasok százezrei ezt a politikát nem fogják megengedni - tette hozzá a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint ez nem felelős politika, ezért azt javasolta, hogy a Fidesz Szent István programját úgy hívják, hogy Háry János terv. A miniszterelnök kitért arra, hogy az elmúlt négy évben Magyarországon olyan közélet és olyan kormányzati, politikai hatalomgyakorlási kultúra alakult ki, amelyben nem a basáskodás, nem a hatalmaskodás, hanem a nyugalom, a párbeszéd, a félelem nélküli közélet lett a meghatározó.