Pénzhamisítókat füleltek le Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az utóbbi idők legnagyobb pénzhamisítási bűnügyét göngyölítették fel a győri nyomozók, akiknek a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal (BRFK) együttműködve a műhelyt is sikerült megtalálniuk, és három gyanúsított is kézre került.

A gyanúsítottak tulajdonképpen eredeti pénzpapírra dolgoztak, ugyanis a kétezer forintos bankókat vegyi eljárással kilúgozták, majd a majdnem fehér pénzpapírra száradás után húszezres címletet nyomtattak - mondta el Hécz Miklós gazdaságvédelmi osztályvezető, aki hozzátette, még vízjel is volt a hamis bankókon, igaz a kétezresé, de aki nem gyakorlott a pénzolvasásban, "könnyen bedőlt" - mondta a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság alezredese.

A nyomozás eredményeként elfogtak három személyt, az "agytröszt" 34 éves P. Zsoltot, P. Szergej 41 éves orosz állampolgárt és H-né Sz. Brigitta 35 éves nőt. Mindhármuk gyanúsítható a bűncselekményben való aktív részvétellel. Tettükért, mivel több ezer hamis húszezrest dobtak piacra, akár tíz év börtönt is kaphatnak - mondta az alezredes.

A hamisítók azon buktak le, hogy terjesztői csapatuk tavaly májusban Győrbe is ellátogatott, és próbálták beváltani a pénzt, ám a károsultaknak a vásárlás után feltűnt, hogy nincs valami rendben a kapott bankóval. Általában újságosoknál, trafikokban egy doboz cigarettát vásároltak a hamis húszezressel, így a visszakapott pénz már eredeti volt - számolt be a részletekről az osztályvezető.

A Győri Városi Rendőrkapitányság kezdett nyomozni az ügyben, és rövidesen sikerült is azonosítaniuk azt a Fiat Puntót, amellyel az a három férfi közlekedett, akik a hamis pénzt váltották be. Körözés alapján aztán Szolnokon múlt év július 4-én el is fogták M. Ákos 34 éves, L. Zoltán és P. Csaba 35 éves, valamint N. Gábor 39 éves budapesti lakosokat - magyarázta Hécz Miklós.

Az eljárás során kiderült, hogy az elfogott személyek csupán terjesztői a hamis pénznek, a készítőkhöz vezető szálak a fővárosba vezetnek. Ez után a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya a BRFK illetékeseivel együttműködve nyomoztak tovább.

A BRFK és a Győr megyei rendőrök január 18-án egyszerre három lakáson, Fóton, Dunakeszin és a IV. kerületben, ütöttek rajta, amelyek közül az utóbbi volt a műhely. A lakásban megtalálták a pénzhamisításhoz szükséges kellékeket, a kimosáshoz szükséges vegyszert, a nyomásra használt számítástechnikai és nyomdaipari gépeket, szakkönyveket és kimosott nyersanyagot, valamint már kész hamis húszezreseket is. 

A lakásban találtak egy német gyártmányú kommandós géppisztolyt, illetve egy szintén német gyártmányú pisztolyt is, amelyet tavaly szeptemberben loptak el a metróban valakitől, valamint több száz hozzávaló lőszer is előkerült.