Batiz: 28 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak ebben a ciklusban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az előző ciklusban kormányváltástól kormányváltásig a nyugdíjak vásárlóereje 18 százalékkal, ebben a ciklusban viszont 28 százalékkal nőtt a kormányszóvivő tájékoztatása szerint.

A nyugdíjasok életkörülményeiről készült jelentésből kiderül, hogy az elmúlt nyolc évben eddig soha nem látott mértékben emelkedtek a nyugdíjak, jelentős azonban a különbség az előző kormányzati ciklus és a mostani teljesítménye között – mondta Batiz András annak kapcsán, hogy a kabinet mai ülésén hallgatta meg az értékelést.

„A jobboldali kormány csak a választások előtt, 2001-ben kezdte el nagyobb mértékben emelni a nyugdíjakat, ebben a ciklusban viszont folyamatosan és gyorsabban is nőttek a nyugdíjak már 2002-től kezdve” – hangsúlyozta a szóvivő.

Az MSZP-SZDSZ koalíció nemcsak visszafizette a jobboldal által elvett 19 ezer forintot, de bevezette a 13. havi nyugdíjat is, és a Gyurcsány-kormány újabb, nagyjából egyhavi nyugdíjnak megfelelő többletemelést határozott el a rendes emeléseken felül. Ezt az összességében mintegy 130 milliárd forintot a nyugdíjrendszer igazságosabbá tételére fordítja: a parlamentben elfogadott törvény szerint azok kapnak majd többet ebből a pénzből, akiknek a helyzete jelenleg méltánytalanul rossz – tette hozzá Batiz András.