Gasztroland építését tervezik a Duna-kanyarban, Szob közelében; a helyi önkormányzat már ki is jelölt e célra 300 hektárnyi területet és olasz befektetők finanszírozzák a 200 millió forintba kerülő előtanulmány kidolgozását - közölte Gruber István, a vállalkozásra alakult programiroda vezetője.
A szlovák partnerekkel közösen olyan nemzetközi skanzen jönne itt létre, amely egy-egy ország jellemző étkeit kínálja fel, méghozzá eredeti kulturális környezetben, a folklór elemeivel megteremtve az adott nemzethez köthető hangulatot, látványt - mondta Gruber István.
Az ötlet valóra váltását a Nemzetközi Gasztronómiai Szövetség, a Szakácsmesterek Világszövetsége is támogatja, az EU is kész milliárdos keretösszeget biztosítani hozzá. A készülő Nemzeti Fejlesztési Terv kettes ütemében is megemlítik, de szükség lenne a terv pontos nevesítésére, hogy az uniós források megnyíljanak hozzá.
A gasztroland több ütemben, 2008-as kezdéssel hat év alatt valósulhat meg. A 450-500 milliárd forintos beruházásba 300 milliárd forinttal szállna be egy olasz befektetőcsoport, szükség van hozzá, az uniós pénzek mellett, állami finanszírozásra szlovák részről is, valamint további magánbefektetők bevonására - utalt rá a programiroda vezető. A terv szerint az ínyenceket szolgáló nemzetközi látványpark évi 2,3 millió turistát fogadhat, 4000 új munkahelyet teremthet, s évente 185 milliárd forintos forgalmat bonyolíthat le.
Az elképzelés szerint, Szobon kívül, a szomszédos Márianosztra, Ipolydamásd és a szlovákiai Halina is részt vesz a gasztroland valóra váltásában. Az eredeti környezetet idéző, stílusos épületek, éttermek mellett - lesz itt kínai, amerikai, japán, osztrák, magyar, sőt a gyerekeknek liliputi vendégfogadó,- szállodák, szórakozóhelyek vonzzák majd ide a hazai és a külföldi turistákat.
Most az előkészítők a márciusban Brüsszelben sorra kerülő nemzetközi találkozó szervezésén dolgoznak, ahová a leendő újabb befektetőket várják - tette hozzá Gruber István.