Érintetlenül állnak a honvédelmi tárca beszerzett ajándéktárgyai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Még mindig megvan azoknak az ajándéktárgyaknak egy része, amelyeket az előző kormányzat honvédelmi vezetése szerzett be több mint 210 millió forint értében, egyebek között a millenniumi ünnepségekre.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője bemutatta azokat a minisztérium által idén vásárolt tárgyakat, amelyek beszerzését kifogásolva Simicskó István fideszes politikus a közelmúltban kérdésekkel fordult a szakminiszterhez. A szóvivő ezek mellett megmutatta a 2000-es beszerzésből visszamaradt ajándékokat is.

Bocskai István megerősítette azt az információt, miszerint valósak az Index című internetes lap cikkében közölt állítások, amelyek szerint az előző kormányzati ciklusban, 2000-ben 210 millió forintot költöttek ajándéktárgyakra. Mint mondta, a honvédelmi miniszter vizsgálatot fog indítani azzal kapcsolatban, hogy mi indokolhatta az ilyen nagy mértékű protokolláris beszerzést.

"Megdöbbentő" fajtájú ajándékokat szerzett be 2000-ben a szaktárca - mondta Bocskai.  Az ajándékok listáján szerepel például kutyaeledel vagy egy 7800 forintos libamáj, illetve Budapest nevezetességeit ábrázoló nyakkendőket és különböző méretű turulmadarakat is beszereztek - hangsúlyozta a szóvívő, hozzátéve, hogy nem fogytak el a millenniumi ajándéktárgyak, például az unikumok, a borok vagy az emlékplakettek, amelyeket már nem is lehet elajándékozni, hiszen szerepel rajtuk a millennium felirat. Több kartonnal maradt a "magyar királyok luxusrömi" kártyapakliból is.

A megmaradt ajándékok közül 40 millió forint értékben selejteztek le tárgyakat 2002-ben - közölte Bocskai István, hozzátéve, a még használható ajándékokat megpróbálják majd felhasználni. Az előző kormányzat ezen beszerzése meghaladja a Simicskó István által többször kifogásolt beszerzések, a "kutyaólak, fagyigépek, napozóágyak összértékét".

Bocskai elmondta, hogy a Simicskó István által kifogásolt mostani ajándékvásárlás az elmúlt időszak talán legkisebb mértékű protokolláris beszerzése volt, amely ráadásul két évre szól.

Kristály- és porcelántárgyakra bruttó 7,5 millió forintot, míg iparművészeti termékekre bruttó 8 millió forintot költött a honvédelmi tárca erre és a következő évre. Összesen 15,5 millió forintot költöttek a beszerzésekre, így téves Simicskó István állítása, amely szerint 20 millió forintról lenne szó. Kiemeli, hogy nem kizárólag ajándéktárgyak, hanem használati tárgyak is szerepeltek a beszerzések között - derül ki a honvédelmi miniszter összegzéséből.

A bemutatott tárgyak között Zsolnay-, hollóházi, ajkai porcelán és üvegtárgyak, készletek, valamint különböző, magyarországi nevezetességeket ábrázoló kisméretű faliképek voltak.

A HM Nemzetközi és Rendezvényszervező Hivatal feladata a Magyarországra érkező delegációk fogadásához, valamint a nemzetközi és hazai protokolláris, vendéglátási és rendezvényszervezési feladatokhoz szükséges ajándéktárgyak, illetve használati tárgyak biztosítása. Ezek beszerzése értékhatártól függően közbeszerzési eljárások keretében történik. Bocskai István szerint utasítás szabályozza, hogy ki mekkora értékben és milyen módon adhat ajándékot.
   
Simicskó István egyebek között kifogásolta, hogy "matyóbabákat" szerzett be a szaktárca. A listából kiderül, hogy valójában 20 darab "kalocsai babáról" van szó, amelyből 2000-ben egyébként 190 darabot vásárolt az előző honvédelmi vezetés.