Gyurcsány: "Orbán úr időnként nem mond igazat"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nem lehet a kampánycsend előtti utolsó pillanatban vitatkozni, mert szavainkat ki kell tenni annak a próbának, hogy másnap mindenki végiggondolhassa, igazat mondott-e a miniszterelnök vagy a pártelnök - mondta Gyurcsány Ferenc Pápán. Az érvet elfogadta az ellenzék, s a fő akadály elhárult a vita megrendezése elől.

A múlt nyári vita. Egyik szerdán, másik pénteken
© Túry Gergely
Minden parlamenti párt elnökének "azt üzenem innen Pápáról, hogy én a következő negyven napban rendelkezésre állok, de csak úgy, hogyha a szavainkat utoljára az egész ország ellenőrizheti" - hangsúlyozta a kormányfő a város sétálóutcájában tartott gyűlésen.

A Fidesz pénteken először a két választási forduló közötti időszakot, majd az első forduló kampánycsendje előtti napot, április 7-ét javasolta a Gyurcsány-Orbán tévés vita időpontjául. A kormányfő legkésőbb április 5-én vitázna, hogy a másnapi újságokban még olvashatóak legyenek gondolataik.

Gyurcsány Ferenc szerint pénteken "nagy zavarban" volt a legnagyobb ellenzéki párt; "mondott ilyent is, meg olyant is", óránként változtatta a véleményét.

A kormányfő felidézte Orbán Viktorral folytatott korábbi vitáját, amelyből azt a tapasztalatot szűrte le, hogy "Orbán úr időnként nem mond igazat". A miniszterelnök szerint Orbán Viktor "szemrebbenés nélkül a maga javára számolta el azt a nyugdíjemelést, amelyet 2002 májusát követően már a Medgyessy-kormány tett meg".

Ha pedig az ember nem bízhat abban, hogy amit a másik mond, az igaz-e, akkor nem lehet a kampánycsend előtti utolsó pillanatban vitatkozni - vélekedett a miniszterelnök. "Ő egyszer már becsapott bennünket, nem szeretnék még egyszer becsapott lenni, mi több; nem szeretném, ha még egyszer Magyarországot be lehetne csapni" - fejtegette Gyurcsány.
    
Az MSZP listavezetője bízik abban, hogy a baloldal fog győzni, és megalakul a második Gyurcsány-kormány.

*
Végül a felek megegyeztek a kormányfő és kihívója közötti vita időpontjában, amelyre a kampány vége és a kampánycsend beköszönte előtt két nappal kerítenek sort. A Mgyar Televízió jelezte, hogy a szerdai vita megrendezését kész elvállalni a nemzetközi szabályoknak megfelelelően, sőt ha bármely televízió igényt tart rá, a közvetítéshez szükséges kimenőjelet rendelkezésre bocsátja.