Gyurcsány: nincs napirenden új atomerőművi blokkok építése

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nincs, nem volt és belátható időn belül nem is lesz napirenden új atomerőművi blokkok, vagy egy új atomerőmű építése Magyarországon – cáfolta Gyurcsány Ferenc moszkvai lapok értesüléseit.

„Tudjuk, atomenergetikai szakemberek évek óta dolgoznak azon, hogy hosszabb távon kell-e, lehet-e Magyarországon újabb blokkot építeni. Ha majd sok év múlva egyszer lesz erre vonatkozóan bárkinek javaslata, akkor ezt majd népszavazáson el lehet dönteni. De ennek a közelében sem vagyunk” – mondta a miniszterelnök.

Így reagált Gyurcsány Ferenc azokra a moszkvai lapértesülésekre, hogy Viktor Vekszelberg orosz milliárdos egyik vállalata kész több száz millió dollárral beszállni egy új magyarországi atomerőmű, vagy két új paksi blokk építésébe. A lapok hivatkoztak arra, hogy a Paksi Atomerőmű tulajdonosa, a Magyar Villamos Művek (MVM) együttműködési memorandumot írt alá a Vekszelberg ellenőrizte Renova csoporthoz tartozó KESZ energiaholdinggal és az Atomsztrojekszport atomerőmű-kivitelezővel, Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása során.

A memorandumban a lapértesülések szerint a KESZ kinyilvánítja készségét, hogy az MVM-mel közösen finanszírozza a paksi erőmű üzemidejének meghosszabbítását és teljesítményének 15-20 százalékos növelését.

A lapértesülésekkel kapcsolatban az MVM közölte, hogy az MVM „memorandumot írt alá Oroszország egyik legnagyobb magántulajdonban lévő energetikai társaságával, a KESZ Holdinggal, valamint az Atomsztrojexport társasággal, amely az orosz atomenergetikai szektor egyik zászlóshajója”.

Az MVM tájékoztatása szerint a memorandum rögzíti, hogy a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása az elkövetkező időszak kiemelt feladata, tekintettel a magyar nukleáris energiatermelés meghatározó volumenére, megbízható és környezetkímélő jellegére.