Nyirkos, de enyhe idő lesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Esős, felhős idő várható, de nappal 10 fok közeli hőmérséklet lesz.

Várható időjárás péntek estig: csütörtökön eleinte többnyire erősen felhős idő lesz, főként délen várható többfelé havazás, néhol havas eső, majd az esti óráktól északnyugat felől kiderül az ég. Pénteken délelőtt még több órára kisüt a nap, majd többször erősen megnövekszik a felhőzet és délutántól szórványosan valószínű kisebb eső, zápor, északkeleten havas eső. Csütörtökön csak helyenként élénkül meg az északnyugati, pénteken többfelé megerősödik, a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik a délnyugati szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában -3, -8 fok között, a hóval borított, szélvédett helyeken -10 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 4, 9 fok között, északkeleten 2 fok körül valószínű.

A Kárpát-medencében csütörtökön még folytatódik a sokévi átlagnál hidegebb idő, főként délen várható többfelé havazás, majd pénteken délnyugat elől átmenetileg enyhébb levegő érkezik térségünk fölé.

A Pireneusi- és a Balkán-félsziget, illetve a Kelet-európai-síkság északi felének időjárását döntően anticiklon határozza meg. Hatására a felsorolt területeken általában kevés a felhő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Kontinensünk többi részén ciklonok és azok frontjai okoznak gyakran felhős, többfelé csapadékos időt. A Német-lengyel-alföldön és a Skandináv-félsziget déli felén többfelé havazik, Olaszország térségében szórványosan esik az eső. Európa nagyobb részén még mindig hideg, télies idő van, a hőmérséklet csúcsértéke a Skandináv-félszigeten és a Kelet-európai-síkságon csupán -5 fok körül, Közép-Európában kevéssel 0 fok felett alakul. Ugyanakkor a Földközi-tenger környékén már beköszöntött a tavasz, ott sokfelé mérnek 15, 17 fokot.