Orbán: nem helyes, ha mindenki ingyen kapja a tankönyveket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz elnöke reggel a TV2 Mokka című műsorában a tankönyvtámogatásról ellentétes véleményt fogalmazott meg, mint Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, aki a napokban a pártja kormányra kerülése esetére ingyenes közoktatást és az általános iskolák számára ingyenes tankönyvet ígért.

Orbán Viktor arra az újságírói felvetésre, miért kapnának az ő gyermekei ingyen tankönyvet, úgy válaszolt: szerinte ez "nem volna helyes". Pokorni Zoltán keddi, zalaegerszegi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy kormányra kerülése esetén a Fidesz biztosítani kívánja az ingyenes közoktatást és az ingyenes tankönyvet az általános iskolások számára.

"Az lehet, hogy Zoltán ezt így gondolja" – jegyezte meg Orbán Viktor ezzel kapcsolatban, ugyanakkor hozzátette: valószínűleg arról van szó, hogy olyan tankönyveket kell készíteni, amelyek nem egy idényt állnak ki, hanem a következő évfolyam továbbviheti őket.

Véleménye szerint ehhez ugyanakkor nem ártana egységesíteni a tankönyveket, hiszen ma annyiféle könyv és gyakorlófüzet van, hogy egy-egy iskolán belül is különböző könyvekből oktatják az azonos évfolyamra járó diákokat.

"Az kellene, hogy egy évfolyam, amikor levetette a tankönyveit, akkor azt le tudja adni az utána következőknek, akinek pedig meg az nem felel meg, az vegyen magának újat" – mondta Orbán Viktor. A pártelnök a 14. havi nyugdíjjal kapcsolatban kifejtette: meg kell beszélni a nyugdíjas érdekvédelmi szervezetekkel, hogy ez fix összeg legyen, vagy százalékos alapon számolják ki.

"Mi mind a két irányba nyitottak vagyunk, egy differenciált emelés, meg egy egységes emelés irányába is" – szögezte le a Fidesz listavezetője.