Beszállunk az orosz vakcinagyártásba?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyar segítséggel épül a Cseljabinszki területen madárinfluenza elleni vakcinát előállító gyár. A kormányszóvivő pontosítja a sajtóértesüléseket.

„Bár sem megállapodás nem köttetett még, sem hivatalos értesítést nem kapott hazánk, örömteli hír, hogy mai sajtóértesülések szerint magyar közreműködéssel kívánnak madárinfluenza elleni oltóanyaggyárat építeni a cseljabinszki területen”– reagált Batiz András kormányszóvivő a hírre.
   
A Valgyimir Putyin orosz elnök kíséretében utazó cseljabinszki kormányzó a magyarországi látogatás során abban egyezett meg Rácz Jenő egészségügyi miniszterrel, hogy közös a két fél szándéka az együttműködés, a madárinfluenza elleni harc terén. A magyar miniszter egyértelművé tette: Magyarország számára egyaránt jó lehetőség akár magát az oltóanyagot, akár a know-how-t, a magyar vakcina előállítási technológiáját értékesíteni. Szumin kormányzó arra tett ígéretet, hogy az általuk kedvezőbbnek tartott megoldásról hivatalos értesítést küldenek – áll a kormányszóvivő közleményében

A korábbi hírek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása adott alkalmat a megállapodásra. Az orosz delegáció tagjaként Pjotr Szumin kormányzó megbeszélést folytatott Rácz Jenő egészségügyi miniszterrel, s úgy állapodtak meg, hogy Magyarország képviselői már a közeli napokban Cseljabinszkba utaznak egyeztetésre.

A felek megállapodást írtak alá a gazdasági együttműködésről, és e dokumentum keretében valósítanak meg és finanszíroznak több beruházási projektet. Többek között egy kőolajfinomító és egy üveggyár felépítését, valamint a szövetségi szintű lakásépítési programban való aktív részvételt.