Pert nyert a szakszervezet a paksi atomerőmű ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szekszárdi Munkaügyi Bíróság első fokon elutasította a Paksi Atomerőmű Rt. kérelmét a Műszaki Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) ellen indított nem peres eljárásban, a végzés nem jogerős.

A kérelem arra irányult, hogy a bíróság állapítsa meg, miszerint a szakszervezet jogellenesen jelentette be a bértárgyalásokra vonatkozó szándékát, illetőleg az azzal kapcsolatos konfliktushelyzetet - közölte Hovánszki Arnold, a szakszervezet jogi képviselője.

A bíróság indoklásában előadta, hogy a munkáltató által hivatkozott jogszabályi rendelkezések ebben az ügyben nem irányadók - fűzte hozzá.

A jogi képviselő szerint ez a Munka törvénykönyve egyes alapelveire vonatkozott, mint az együttműködési kötelezettség, a joggal való visszaélés tilalma. A bíróság végzése szerint ez nem állapítható meg.

"Visszatérnek a tárgyalóasztalhoz, a sztrájkhelyzet azonban továbbra is fennáll" - reagált Berkes Sándor, a szakszervezet elnöke.

A MÉSZ március 6-án jelentette be a konfliktushelyzetet, fő követelései a műszakos munkavállalók számára 10 százalékos alapbéremelés, valamint 2010-ig évi 5 százalékos, az Európai Unióhoz felzárkóztató bérfejlesztés. Követelik továbbá a részvénytársaság 2006. évi üzleti tervének túlteljesítéséből származó adózott eredmény felének a munkavállalók közötti keresetarányos felosztását.

A Paksi Atomerőmű Rt. hétfői közleményében ezzel szemben a február 23-án megszületett villamosenergia-ipari középszintű bér- és szociális megállapodásra hivatkozott, amelyben a felek - a munkáltatók és a szakszervezetek - megállapodtak, hogy a bruttó átlagkereset-növekedés minimális mértéke 4,5 százalék. A bértárgyalásokon a munkáltató az ágazati megállapodásnak megfelelő ajánlatot tett.