Megérkezett az első öt Gripen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Öt Gripen vadászgép érkezett a kecskeméti légi bázisra abból a 14 repülőből, amelyet Svédországtól bérel Magyarország. A gépek a tízéves bérleti idő letelte után magyar tulajdonba kerülnek.

A kecskeméti légi bázisra érkező Gripenek leszállása után Tóth Gábor alezredes, a Puma repülőszázad parancsnoka jelentette Juhász Ferenc honvédelmi miniszternek, hogy a svédországi kiképzési feladatokat teljesítették.

A rövid, minden ceremóniától mentes érkezés után Pető István dandártábornok, a Magyar Honvédség 59. Szent-Györgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka elmondta, hogy a gépeket március 30-án veszik át a svéd kormány képviselőjétől. A tervek szerint 2008 elején érkezik meg a tizennegyedik vadászgép, és 2009-től a Gripen repülőszázad teljesen hadra fogható lesz, a tervek szerint akkortól kezdik átvenni a készültségi szolgálatot a MiG-29-esektől.

A három együléses és a két kétüléses Gripent négy magyar és három svéd pilóta hozta Magyarországra. Az út a kecskeméti légi bázisig másfél óráig tartott. A svéd légierő satenasi bázisán 2005 januárjától öt magyar pilóta, áprilistól 16 technikus vett részt képzésen. 

Tóth Gábor alezredes, a MiG-29-es és a Gripen összehasonlítására vonatkozó kérdésre válaszolva ismertette, hogy a manőverező-képessége, a kezelhetősége a Gripennek jobb, olyan "női gép"; a tolóerő tekintetében a MiG-29-es a győztes, mert dupla hajtóművel gyártották.

Az Orbán-kormány idején, 2001 novemberében Stockholmban írta alá a magyar és a svéd védelmi miniszter azt a szerződést, amelynek értelmében Magyarország 14 Gripen vadászrepülőt bérel. Két kétüléses és tizenkét együléses Gripen vadászrepülőgépet rendelt a magyar légierő. A 210 milliárd forint összértékű szerződés magában foglalja a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket, többek között egy szimulátort, és a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését is.

A Gripen vadászrepülő Svédország önálló fejlesztésű, olcsón üzemben tartható, többfeladatú, könnyű harci repülőgépe. A Gripen (griff) elnevezést a félig sas, félig oroszlán formájú mitológiai alakból származtatják. A svéd légierő 1997-ben állította szolgálatba. Kacsa előszárnyas, deltaszárnyú gép, ezért kitűnő a manőverező képessége.

A vadászgépeket gyártó Saab gyárában 2003 októberében kezdődött meg az első Magyarországra készülő vadászgép összeszerelése. Az egyhajtóműves vadászgép a hangsebesség közel kétszeresével képes repülni.