Gyurcsány: drámai az árvízhelyzet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Drámainak nevezte az árvízhelyzetet a miniszterelnök a rendkívüli kormányülés után.

Gátépítők Nagymarosnál. Hosszan, elnyújtva
© hvg.hu
"A magyar történelemben ehhez hasonló árvízi fenyegetettség nem volt. A helyzet rendkívüli a fenyegetettség mértékét tekintve, mert ilyen hosszan, egyidejűleg mind a két nagy folyamunkon és mellékfolyóin ennyire tartós és hosszan elnyúló, és ilyen magasságokat elérő árvízvédelmi fenyegetettséggel nem kellett szembenézni" - mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc közölte, hogy vészhelyzet kihirdetésére egyelőre nincs szükség, a védekezési munkák összehangoltan folynak. Felhívta az ország lakosságát, hogy fogjon össze ebben a nehéz helyzetben. Mint mondta, "a homokzsákoknak nincsen pártszínük". A kormány a rendkívüli árvízvédelmi feladatok elvégzéséhez további egymilliárd forintot különít el.

A belügyminiszter hétfőre összehívja a katasztrófavédelemben meghatározó, vezető szerepet játszó kormányzati koordinációs bizottságot, amely minden nap ülésezik majd.

Gyurcsány Ferenc közölte, hogy az árvízvédelem miatt a következő napokra átalakítja saját programját, és arra kéri a szocialista pártot is, hogy alakítsa át a vezető politikusokét is.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter közölte, hogy a Duna legmagasabb vízállása április 4-én várhatóan eléri a 860 centiméteres szintet, ami több, mint a 2002-es nagy dunai árvíz tetőzése, azaz 848 centiméter. Hozzátette, hogy a tetőzés több napig is eltarthat.

A miniszter beszélt arról is, hogy a nyugat-dunántúli folyók kivételével Magyarország szinte valamennyi folyóján komoly árvízvédelmi készültség van. A folyószakaszok hossza, amelyeken készültséget hirdettek, eléri a 3080 kilométert, ez csaknem 100 kilométerrel haladja meg az eddigi legnagyobb hosszat. A folyók közül 669 kilométeren van harmadfokú, legmagasabb szintű készültség.

A folyók hullámtereiből vasárnap reggelig 165 embernek kellett kiköltöznie, köztük voltak egy 80 személyes szociális otthon lakói is. Az önkormányzatok eddig egymillió 800 ezer homokzsákot igényeltek, ennek az értéke mintegy 300 millió forint.