Veres: a költségvetés tartalékát fordítjuk védekezésre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az árvízi veszélyhelyzet kihirdetése után a költségvetés valamennyi forrását fel lehet használni az árvízi védekezésre - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter, aki szerint nőhet a költségvetés hiánya az árvízi kiadások miatt.

"Nincs korlát Magyarországon a költségvetési forrás felhasználására az árvízi védekezésre attól kezdve, hogy kihirdetük a veszélyhelyzet" - jelentette be Veres János pénzügyminiszter.

"Bőségesen lesz pénzünk az árvízi védekezésre, ha kell az egész éves tartalékot erre fogjuk felhasználni" - hangsúlyozta, hozzátéve: ott, ahol veszélyhelyzet van, a költségvetés minden, egyébként más célra tervezett forrását is fel lehet használni.

Veres János arra a kérdésre, honnan vesznek el pénzt elmondta: ahonnan csak kell, de a legegyszerűbb megoldás a költségvetés általános tartaléka. A veszélyhelyzet kihirdetésével ugyanis az általános tartalék felhasználásának 40 százalékos, első féléves korlátja sem érvényes.

"Az általános tartalék bőségesen elég arra, amire szükség van" - vélte a miniszter, hozzátéve, hogy elsősorban ezt a keretet használják. Szerinte a jelenlegi információk alapján a tartalék valószínűleg elég lesz az árvízi kérdések kezelésére. Miután más célra is kell még tartalékot használni, nőhet a költségvetés hiánya az árvízi kiadásokkal - fűzte hozzá.