Megállt az apadás a Tiszán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az utóbbi két nap esőzései miatt megállt az apadás a Tisza felső szabolcsi szakaszán, sőt a folyó tiszabecsi határszelvényében, Tiszabecsnél és Tivadarnál már újra emelkedett a vízszint.

A nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője közlése szerint a Tiszán jelenleg Tiszatelek és Gávavencsellő között harmadfokú az árvízvédelmi készültség, Záhony és Tiszatelek között másod-, Szatmárcseke és Záhony között pedig elsőfokú.

Bodnár Gáspár elmondta, elsőfokú készenlét van érvényben a Szamos tiszai torkolati szakaszán, illetve a Krasznán is. A Lónyai-főcsatorna vize 55 centiméterre megközelítette a rekord vízállást, a 899 centimétert, s az egy hónapja vízben álló töltések mentén egyre több az árvízi jelenség.

A fakadó és szivárgó vizek jelentek meg a gátaknál, amit elvezetnek a földsánctól. Emellett harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett a hullámveréstől, takarással is védik a gátakat Nagyhalász-Mágánál, míg a torkolati szakasznál megkezdték a töltés bordás megtámasztását homokzsákokkal.