A Közép-Tisza-vidéken harmadfokú az árvízvédelmi készültség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Tisza középső szakaszán mindkét parton harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombattól, Szolnoknál a vízállás már 800 centiméter feletti értéket mutat, a tetőzés 970 centiméter körül várható – közölte Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője. Varga László szerint az igazgatóság teljes területén összesen 531,1 kilométer hosszon védekeznek harmadfokon.

Tájékoztatása szerint a Közép-Tiszán az áradás üteme a következő napokban az eddigi 20-30 centiméterről napi 30-50 centiméterre emelkedik. A Fekete- és a Fehér-Körösön pénteken újabb árhullám indult el, ami a Hármas-Körösön újabb vízszint-emelkedést nem idéz elő, de a magas vízállások tartósan megmaradnak. A Hármas-Körös vízállása Szarvasnál szombaton 826 centiméter volt, a harmadfokú készültség már 800 centiméternél életbe lépett.

A Köti-kövizig által védett gátak mentén fakadóvíz összesen 93 ezer, szivárgás közel 3 ezer méteren jelentkezik, csurgás 29 alakult ki. Az elmúlt 24 órában a védekezésben 2267 ember vett részt, valamint 397 közúti jármű, 88 építőipari gép és 3 vízi jármű.

A Tisza melletti Tószegen elkészült az új árvízvédelmi töltésszakasz. Több helyen megkezdődött a hullámverés elleni bevédés kiépítése, a gátak fóliázása az átázás ellen, valamint egyes magasparti szakaszokon a védvonal magasítása. A munkákhoz az elmúlt 24 órában 1072 tonna kavicsot, 12 ezer négyzetméter fóliát és 115 ezer darab földes zsákot használtak fel.