Lassú apadás a Dunán és a Felső-Tiszán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A magyarországi folyókon összesen 2878 kilométer hosszon folynak árvízvédelmi munkálatok, a legmagasabb, harmadfokú készültség 1397 kilométeren van érvényben.

A Duna Budapestnél. Apad. Nézze meg képeinket,
kattintson!
© hvg.hu
A Duna Bátánál vasárnap reggel 6 órakor már 740 centiméterre apadt, de ez a lassú apadás még két-három napig eltart. A folyó mostani bátai tetőzési szintje alacsonyabb volt mint a 1965-ben, akkor 789 centiméter volt a legmagasabb vízállás – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT).

A Tisza Tokajnál már több mint egy napja, 892 centiméterrel tetőzik, a kisebb árhullám levonulása vízszintemelkedést nem okozott. A Bodrog a felső szakaszon és Sárospataknál lassan apad. Kedvez a csapadékmentes, napsütéses időjárás a Felső-Tiszán vonuló árhullám levonulásának; a folyó kárpátaljai és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán egyaránt csökken a vízszint.

A Tisza tivadari részén a vízállás szombaton késő este már a készültségi szint alá csökkent, így az országhatár és Vásárosnamény között meg is szüntethették a készenlétet. Vásárosnamény-Záhony között első-, Záhony-Tiszatelek között másod-, míg Tiszatelek-Tiszabercel között pedig harmadfokú készültséget tartanak, de a Tisza ezeken a szakaszokon is folyamatosan apad, s a meteorológusok nem jeleznek keddig csapadékot a térségben.

A tiszaberceli vízállásához hasonlóan nyolc méter feletti a folyóba torkolló Lónyay-főcsatorna vízszintje is, ezért ott szintén harmadfokú árvízvédelmi készültségre van szükség.

A legmagasabb készenlét keretében vasárnap ötszázan vesznek részt a védekezési munkálatokban Szabolcsban, az átázott gátaknál fokozottan figyelik az árvízi jelenségeket, és elvezetik a szivárgó vizeket a töltésektől.

A Fekete- és a Fehér-Körösön mérsékelt árhullám indult el, ami a Hármas-Körösön már nem idéz elő újabb vízszintemelkedést, itt igen lassú apadás tapasztalható. A Maros végig árad, Makónál várhatóan eléri a harmadfokú készültségi szintet.

A Duna felső szakasza lassan apad, Nagybajcsnál reggel 6 órakor 547 centiméter, Nagymarosnál 564 centiméter, Budapestnél 750 centiméter, Paksnál 827 centiméter a Duna vízállása. Rendkívüli védekezési fokozat van érvényben a Duna Komárom és Tass közötti szakaszán és az Ipoly torkolati szakaszán mintegy 158 kilométer hosszon.

Harmadfokú a készültséget 1397 kilométeren, másodfokú készültséget 745 kilométeren, elsőfokú a készültség 484 kilométer hosszon tartanak fenn a folyók magyarországi szakaszain.

A kitelepítettek száma nem változott, eddig 565-en kényszerültek elhagyni otthonukat az ár- és a belvíz miatt, jelenleg 182 települést, 9500 épületet és mintegy 20 500 embert veszélyeztet az árvíz és a belvíz. A védekezésben összesen 14 500 ember vesz részt, önkéntesek csak Tószegnél, Tiszaligetnél és Bátánál dolgoznak.