El akarták rabolni az APEH munkatársának családját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elfogtak két férfit, akik el akarták rabolni az APEH egyik vezető beosztású munkatársának családtagját, hogy így érjék el mintegy 150 millió forintos adó-visszaigénylésük kifizetését - jelentette be Csizner Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda különleges ügyek osztályának vezetője.

Csizner Zoltán alezredes ismertetése szerint terrorcselekmény előkészülete, bűntett megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az egyik gyanúsítottat, egy 27 éves férfit, Budapesten fogták el szombat délelőtt, 38 éves társát szintén aznap délután kapták el.

A nyomozás adatai szerint az emberrablás legkésőbb ezen a héten megtörtént volna. Az APEH-dolgozó nem tudott arról, hogy mi készül ellene, a fenyegetés még nem történt meg, "az akkor indult volna, ha elrabolják a gyermekét" - mondta az alezredes.

Csizner Zoltán a sértett védelmére hivatkozva nem kívánta megmondani, melyik megyében történt az eset, mint ahogy azt sem, milyen beosztású APEH-dolgozóról van szó. Csak annyit mondott, hogy "olyan szintű vezető volt, akinek az aláírása sok mindent eredményezhetett volna". Az MTI az adóhatóságtól viszont úgy tudja: a sértett a Baranya megyei APEH osztályvezetője volt.

A 27 éves gyanúsítottnál a nyomozók lefoglalták a bűncselekmény végrehajtására felkért személynek szánt készpénzt, illetve a sértett életkörülményeiről készült dokumentumokat. Mint mondta, a két férfi egy céggel komoly előkészítő ellenőrzést végeztetett, s így előzetes információkat szereztek be a család életéről.

Az alezredes azt is elmondta, hogy a két férfi több millió forintot szánt tervére, és azt is közölte, hogy ÁFA-csalásokról ismert személyi körről van szó, akik korábbi ügyeikben már 300 millió forint visszaigénylésével kísérleteztek. Ennek a tervüknek a végrehajtását az APEH ellenőrzése akadályozta meg.

A bíróság még hétfőn elrendelte a két férfi előzetes letartóztatását. A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak arra az esetre is felkészültek, ha a fenyegetésüket nem veszik komolyan. Ha így lett volna, akár a családtag megcsonkításától vagy megölésétől sem riadtak volna vissza.

Mivel nem magánszemélyt próbáltak megfenyegetni, hanem egy állami szervet: ennek az emberrablásnak az előkészítése már terrorcselekménynek minősül - hangsúlyozta az alezredes, hozzátéve, hogy a szóban forgó ÁFA-csalások minősítése külön büntetőeljárás tárgya, így az az ügy ettől az emberrablási kísérlettől teljesen elkülönül.

A törvény lehetőséget ad a rendőrségnek, hogy fedett nyomozót alkalmazzanak. Most is ez történt, s az így szerzett információk bizonyítékként épülnek be az eljárásba. Ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: "megbíztak valakit, akikkel mi kapcsolatban álltunk".