A Duna apad, a Tisza az országhatárig árad

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Duna szombaton reggel Bajánál 801 centiméter, Mohácsnál 825 centiméter volt apadó ágban, a Tisza Tiszafüredtől a déli országhatárig árad - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT).

A Tisza Záhony-Tiszapalkonya között lassan apad, a Vásárosnamény-Záhony szakaszon a Szamos miatt enyhe vízszintemelkedés észlelhető. Tokajnál 826 centiméter a víz állása, a tetőzés óta 66 centimétert apadt.
 
Tiszafüred tetőzés közeli állapotban van, Tiszafüredtől a déli országhatárig továbbra is árad a folyó, harmadfok feletti vízállásokkal. A Tisza reggel Szolnoknál 969 centiméter volt - az itt mért legnagyobb víz 1041 centiméter -, Szegednél 939 centiméter, a valaha mért legnagyobb víz itt 960 centiméter. 

Az OMIT prognózisa alapján - feltételezve, hogy a Duna Titelnél hétfőn és kedden tetőzik és megindul a várhatóan lassú apadás. Ha nem hullik kiugró mennyiségű váratlan csapadék  a Körösök és a Maros vízgyűjtőjén, a Tisza várhatóan hétfőn és kedden tetőzik Szolnoknál, 990 centiméterrel, ami 51 centiméterrel marad alatta a legnagyobb vízállásnak. Szegednél hétfő és szerda
között várják az ár tetőzését, 970 centiméterrel, tíz centiméterrel az eddig mért legnagyobb vízállás felett. 

A folyókon 2.234 kilométer hosszon van készültség. A védvonalakon változatlanul növekszik az árvízi jelenségek száma a tartósan magas vízállások következtében.