Egy olyan baktériumról van szó, amely a világ legmérgezőbb toxinját termeli és kis mennyiségben is halálos lehet az emberre. A baktérium megtalálható a "külső környezetben", így könnyen jut élelmiszerre, és oxigénhiányos környezetben könnyen szaporodik - mondta Bujdosó László, országos tiszti főorvos.
A betegségnek nincsenek specifikus tünetei, általában látászavar, kancsalság, majd nyelési nehézségek lépnek fel a fertőzöttnél, és később idegrendszeri tünetek jelentkeznek.
A tiszti főorvos öt megbetegedésről tud, amelyek közül három eset összefügghet, és egy-egy eset pedig független a többitől. Az öt beteg közül ketten a Tolna megyei Váralján ehettek a rossz minőségű húsból, egy beteg valószínűleg Pest megyében, egy budapesti férfi esetében pedig nem tudják honnan szerezhette a fertőzött élelmiszert.
Bujdosó László szerint a nem megfelelő sózás és higiéniai körülmények be nem tartása okozhatja a fertőzést. Az otthoni körülmények között elkészített húsárut mindenképpen alaposan főzzék meg - ajánlotta a tiszti főorvos.