Andrássy úti paloták - dobra verve I.

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Vajon miért ér az Andrássy út 3. „csak” 328 millió forintot, és a Divatcsarnok 3,6 milliárdot, mikor mindkettőben Lotz Károy freskói találhatók, azzal a különbséggel, hogy az Andrássy út 3-ban több falfestmény van? Miért szavazza meg a VI. kerületi önkormányzat a ház kisajátítását egy olyan, még éppen bejegyzés alatt álló, 3 milliós törzstőkéjű kft-nek, amelynek ügyvezetői huszonévesek, ismeretlenek az ingatlanberuházók körében és még saját tőkéjük sincs? Miért nem érvényesíthették a bérlők elővásárlási jogaikat? Miért bukkannak fel rendre azonos cég- és személynevek VI. kerületi ingatlanügyletek kapcsán? E rejtélyeknek próbál utánajárni háromrészes cikkünk és videóriportunk.

Házuk eladásának megakadályozásában reménykednek az Andrássy út 3., az egykori Saxlehner-palota intézményi és egyéni lakói, bérlői. A ház tökéletes műszaki állapotban van, művészeti értékeit tekintve egyedülálló. A háromemeletes, eklektikus stílusú bérpalotát 1886-ban Czigler Győző tervei alapján építette az ásványvíz-forgalmazásból meggazdagodott vállalkozó, Saxlehner András és neje, az operaénekes Saxlehner Emma. Az építkezést a sasadi ásványvízforrások hasznából finanszírozták. A Hunyadi János keserűvíznek szánt főhajtás ma is látható a földszinti előcsarnokban: Lotz Károly freskói a gyógyvíz fogyasztását és a fürdőzést magasztalják. Dúsan faragott famennyezetet, stukkók, patinás aranyozás, selyemtapéták, velencei csillárok bűvölik el az épület látogatóit, amelynek első emeletére 1938-ban beköltözött az akkori Magyar Királyi Postához tartozó Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége. Helyét 1972-ben a Postamúzeum vette át, amely jelentős összegekkel támogatta az épület állagmegóvását és a házban található Lotz-freskók, Róth Miksa-üvegablakok restaurálását.

Ezt a házat 2004-ben verte dobra a VI. kerület: eladta 328 millió forintért két huszonéves, Écsi Anita és Szalai Edit éppen bejegyzés alatt álló projektcégének, az A3 Express Kft.-nek. Az A3 a cég tulajdonrészét, a ház vételi jogával együtt, ukrán befektetőknek adta tovább, akiktől azt a V.S.Á. Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vásárolta meg, ismeretlen összegért. Ez a kft jogosult most az épület megvételére. (Említésre méltó, hogy a szintén az Andrássy úton található Divatcsarnokot a VI. kerület 2005 végén 3,6 milliárd forintért adta el, egyik legnagyobb ékességével, a Lotz-teremmel együtt. A divatcsarnokbeli Lotz-freskó kisebb, mint az Andrássy út 3-ban található párja. Ez utóbbit sok kisebb eredeti falikép is kiegészíti).

Andrássy úti lakók tüntetése tavaly júniusban.
Egy a párna, egy a stempli
A Postamúzeum nem nyugodott bele, hogy feje fölött eladják a tetőt, és pert indított a tranzakció megakadályozására. Egervári László, a Postamúzeumot üzemeltető Hírközlési Múzeumi Alapítvány ügyvezetője a hvg.hu-nak elmondta, bízik abban, a bíróság megakadályozza a ház eladását. Ám ha mégsem, a múzeum érvényesíteni akarja elővásárlási jogát és maga törekszik majd tulajdonrész megszerzésére. "Ha felajánlották volna nekünk is a ház vételi jogát, mi is tettünk volna ajánlatot, ami minden bizonnyal tetemesebb összegről szólt volna, mint amennyiért az elkelt. Ez a palota ma ebben az állapotában egyedülálló Magyarországon. Nemzeti kincs. Önkormányzati segédlettel elzárni ezt a köz elől, épp ésszel föl nem fogható" – tette hozzá a múzeum igazgatója.

Megkerestük Sas Róbertet a V.S.Á. Kft. tulajdonosát, szerettük volna megtudni, mi a szándékuk a vételi joggal, külföldi befektetőt keresnek-e, és ha igen, az mennyit lesz hajlandó fizetni az A3 cégnek a házért? Vajon bíznak-e a per megnyerésében? Sas határozottan elhárította megkeresésünket és a válaszadást.

Folyt. köv. 

Sipos Anett