Csillag: 18 hónap kell a reformokhoz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy 18 hónap alatt lezajló reformfolyamat nyomán egy évtizedre biztosítható Magyarország pénzügy stabilitása és gazdaságának dinamikus fejlődése - jelentette ki Csillag István.

Ugyanakkor a folyamatnak, amely csak akkor lehet sikeres, hogy ha társul hozzá a társadalombiztosítás, az egészségügy, illetve az államháztartás átalakítása, 2007 végéig be kell fejeződnie, mert a politikai osztály "nem bírja tovább cérnával" - vélekedett Csillag István, volt gazdasági miniszter az EXIM Bank elnöke, aki szerint ebben az esetben még mindig marad 30 hónap az "ádáz politikai harcra" és az ígérgetésre.

Csillag István, aki, Mihályi Péter közgazdásszal közösen jegyzett Kettős kötés című kötetéről beszélt, hangsúlyozta: nem gondolta volna annak megjelenésekor, hogy a könyvben megfogalmazott tézisek beépülnek a kormányprogramba. Eszerint, egyre inkább sürgetőbb annak végiggondolása, hogy miként finanszírozzuk az egészségügyet és a nyugdíjrendszert, ugyanis az aktív korosztályhoz tartozók számának csökkenése nyomán egyre nő a nyugdíjasok tábora.

A másik fontos kérdés, annak a helyzetnek a megoldása, hogy miközben az állam képtelen a helyváltoztatásra, ma már a magánszemélyek és a gazdasági társaságok is egyre inkább abban az országban telepednek meg ahol kedvezőbb az adózás.

Szerinte az első problémára az öngondoskodás, az előtakarékosság ösztönzése, a megoldás az utóbbira az adórendszer egyszerűsítése. Vagyis egy olyan típusú adórendszer kialakítása, amely szektorsemleges, egyszerű szabályokat tartalmaz és kevés benne a kivétel. Ilyen például a szlovák adórendszer - tette hozzá Csillag István.