Mikola: veszélybe kerülhet a betegellátás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke szerint az egészségügyben olyan helyzet kezd kialakulni, amely alapvetően veszélyezteti a betegellátást. Kökény Mihály, a bizottság MSZP-s elnöke úgy reagált: senki nem akarja a szolidáris alapokon nyugvó egészségügyi ellátást megbontani.

Mikola István, az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere arra hívta fel a figyelmet, hogy egy július 1-től hatályba lépett kormányrendelet-módosítás a 2005-ös költségvetési bázis 95 százalékában szabta meg a volumenkorlátot, nehéz helyzetbe hozva ezzel az egészségügyi intézményeket. Ez azt jelenti, hogy a kórház csak annyi beteget láthat el, amennyi a fix ágyszáma, s ha ez éppen tele van, akkor megkapja az előző évi bevételeinek a 95 százalékát. Azonban - folytatta - a kórház a volumenkorlát felett nem láthat el beteget, vagy ha mégis megteszi, nem kap érte térítési díjat.

Mikola szerint az intézkedés a megyei kórházakat, az országos intézményeket és az egyetemi klinikákat érinti érzékenyen, hiszen az alsóbb szinteken "menekülnek" majd a drága ellátást igénylő beteg elől a kórházak, s továbbküldik őket a megyei, országos intézetekbe, ahol viszont emiatt megnő a beteglétszám.

"Az egészségügyben olyan helyzet kezd kialakulni, amely alapvetően veszélyezteti a betegek ellátását, gyógyításhoz való hozzáférést, a gyógyulás esélyét, és ezzel alkotmányellenes helyzet kezd kialakulni az egészségügyben" - mondta a parlament egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke.

Mikola István bírálta a vizitdíj bevezetésére vonatkozó kormányzati elképzeléseket, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a szegények, az idősek, a nagycsaládosok nem fognak elmenni az orvosukhoz, mert nem tudják majd kifizetni a díjat. A Fidesz nem támogatja a több biztosítós modell bevezetését sem, mert álláspontjuk szerint a biztosítók közötti verseny nem a betegekért, hanem az alacsony kockázatú, fiatal gazdag embereként folyik majd.

A magyar egészségügy nem rossz rendszer, így nem igaz az a retorika, amely mindent összeomlónak és tragikusnak tüntet fel. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egy nemzetközi szervezet nemrégiben közzétett felmérése a világ egészségügyi rendszerei között a magyart a 14. helyre rangsorolta. "Nem szabad leértékelni a magyar egészségügyet, szó sem lehet ennek a szétveréséről, ez a világ leghatékonyabb rendszere pillanatnyilag, nincs a világon még egy olyan ország, ahol ennyi pénzből mindenki számára egészségügyi ellátást tudnának nyújtani" - érvelt Mikola István.

Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke reagálásában azt mondta: senki nem akarja megbontani az egészségügy szolidaritáson alapuló rendszerét, tehát azt, hogy mindenki teherbíró képessége szerint járuljon hozzá az ellátáshoz, de szigorúan csak az igényei szerint vegye igénybe. A reform lényege az, hogy egy nagy, rendezetlen és bizonytalan rendszert olyanná átalakítsanak át, amelyben a biztosító válogatni tud a szolgáltatók és a szolgáltatások között, és csak a legmegfelelőbb ellátásért fizet.

Az intézményi finanszírozással kapcsolatban elmondta: a tervezhetőség volt a fő szempont a változtatásban, és az egyes kórházak "trükközésének" kiküszöbölése. "Ebben muszáj rendet csinálni, még akkor is, ha egy-egy kórház
számára kellemetlen következményekkel jár" - mondta Kökény Mihály, hozzátéve, hogy a kórházaknak ehhez a változáshoz alkalmazkodniuk kell.

A vizitdíj esetleges bevezetéséről azt mondta, hogy a kérdésről szakértői tárgyalások folynak, kormányzati állásfoglalás nincs, és ugyanez a helyzet a több biztosítós rendszerrel kapcsolatban is. "Jelenleg nincs olyan javaslat (több biztosítós), ami politikai vita tárgya lehetne", és ebben a kérdésben a kormányprogram az irányadó - tette hozzá Kökény Mihály.