Úszó Eb: több mint ezer versenyző indul

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Negyven országból 1008 versenyző vesz részt az úszók, műugrók, műúszók és nyíltvízi úszók szerdán kezdődő és augusztus 6-ig tartó magyarországi Európa-bajnokságán, amelyről rekordot jelentő módon 43 televíziós társaság közvetít. Az Eb képei összesen félszáz országba jutnak el.

A legtöbben - 602-en - az úszók vannak, a budapesti Eb-részleghez 152 műúszó és 115 műugró tartozik még, míg a Balatonon 139 hosszútávúszó versenyez - hangzott el a Margitszigeten, az új műugró- és úszómedencével gazdagodott Eb-színhelyen, ahol jelen voltak az európai szövetség (LEN) és a magyar szervezőbizottság vezetői is.

Bartolo Consolo LEN-elnök úgy fogalmazott, hogy bizakodással ítélték oda annak idején Magyarországnak a 28. Eb megrendezésének jogát, és biztosak voltak benne, hogy a magyar szervezőbizottság a legjobb partnere lesz az Európai Úszóligának. Bár menet közben akadtak problémák, az Európa-bajnokság megrendezhető, s Consolo külön is dicsérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Gyárfás Tamás szervezőbizottsági elnök elkötelezettségét, mint amely lehetővé tette az Eb megvalósulását. "Nagyon elégedettek vagyunk" - fogalmazott a  LEN első embere.

Gyárfás Tamás főleg a szerda esti megnyitóról beszélt, előrebocsátva, hogy a ceremóniát 20:05 órától élőben adja az MTV, a nemzetközi programot átveszi az Eurovízió. Az ünnepségen a medencés sportok számos magyar olimpiai, világ- és Európa-bajnoka részt vesz nemzeti melegítőbe öltözve, ők hozzák be a margitszigeti versenyhelyszínre a magyar zászlót, továbbá a LEN és Budapest főváros zászlaját.

A lobogókat ünnepélyesen húzza fel árbocára az úszók nevében a közelmúlt sokszoros olimpiai, vb- és Eb-nyertes klasszisa, Darnyi Tamás, a vízilabdázók képviseletében a háromszoros ötkarikás győztes Kárpáti György, illetve a műugrók részéről a sportág eddigi egyetlen Európa-bajnoka, Újvári László, az 1958-as budapesti aranyérmes. Ismét elhangzott, hogy az első napon ingyenes a belépés az Eb-re, amelynek megnyitójában kap helyet Gyurcsány Ferenc kormányfő köszöntője, majd a magyar és a horvát férfi vízilabda-válogatott vív barátságos mérkőzést.