A KDNP az Alkotmánybírósághoz fordul

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Alkotmánybíróság állásfoglalását kéri a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), mert véleménye szerint a nyugdíjrendszer egyes szabályai súlyos diszkriminációt tartalmaznak - mondta Soltész Miklós, a párt országgyűlési képviselője hétfőn, Budapesten.

A képviselő sajtótájékoztatón elmondta: a mai szabályozás szerint, aki 15 évnél kevesebb ideig fizetett járulékot, az semmiféle járandóságra nem jogosult. Ez diszkrimináció, hiszen ha az érintett ugyanezt a pénzt magánnyugdíj-pénztárba fizeti, akkor egyösszegű visszatérítést kap.

A KDNP tervei szerint szeptember elején nyújtja be az Alkotmánybíróságnak ezzel kapcsolatos beadványát - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Soltész Miklós közölte: felszólítják a kormányt, hogy készítse el a nyugdíjrendszer területén hosszú évek óta hiányzó jogszabályokat, és a társadalmat megfelelően tájékoztassa a várható változásokról.

Mészáros József, a KDNP alelnöke, a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója elmondta: felszólítják a kormányt, hogy a nyugdíjminimum megszüntetése kapcsán készítsen elő átmeneti rendelkezéseket a súlyos méltánytalanságok elkerülése érdekében; készítsen jogszabályt az alacsony szolgálati idővel rendelkezők járulékának visszafizetéséről. Mint mondta, a 2013. január 1. után megállapított nyugdíjak adókötelesek lesznek, ezért szükség van az ezzel kapcsolatos jogszabályok elkészítésére, ezzel egy időben e változásra fel kell készíteni az embereket.

A szakember hozzátette: 2009-től számos változás lesz a nyugdíjrendszerben. Az öregségi nyugdíj korhatára egységesen 62 év lesz; az e korhatár előtti, előrehozott nyugdíjazás feltételei módosulni fognak. Szintén 2009-től a minimális nyugdíj, amely csak a teljes, legalább 20 év szolgálati idővel megszerzett nyugdíjra vonatkozik.

A KDNP számításai szerint nem csak a családokat, de a nyugdíjasokat is jelentősen sújtja a Gyurcsány-csomag - mondta Soltész Miklós, aki közölte: a KDNP számításai szerint azoknak a nyugdíjasoknak, akik dolgoznak, és havi 100 ezer forint munkabért kapnak, a jövőben éves szinten több mint 110 ezer forinttal csökken a jövedelmük a jelenlegihez képest.

A Kereszténydemokrata Néppárt számításai azt mutatják, hogy a Gyurcsány-csomag áfa- és energiaár-emelése miatt egy átlagos nyugdíjjal rendelkező családnak egy évben 63,2 ezer forinttal nőnek a kiadásai. Ebből 18,7 ezer forint az élelmiszerekre fordított többletkiadás, míg - az energia árának emelkedése miatt átlagosan 44,5 ezer forinttal kell többet fizetniük a lakásfenntartásra. Hozzátette: a fűtéskompenzáció csak keveseket érint.