Új nevet adnának a Moszkva térnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Internetes szavazást kezdeményezett a Moszkva tér lehetséges új elnevezéseiről az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség.

Az 1956-os forradalom 50. évfordulóján növelné az ünnepségek fényét, ha a Moszkva teret Ötvenhatosok terére keresztelnék át. Ennek érdekében a Fővárosi Önkormányzat várostervezési és városképvédelmi bizottságához fognak fordulni - mondta Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke.

A tér központi fekvésénél fogva is alkalmas arra, hogy az Ötvenhatos tér nevet kapja - tette hozzá. A szövetség javaslatokat fog tenni a tér átépítésére is a bizottságnak. A teret "élő múzeummá" alakítanák át, azaz a forradalom egy-egy mozzanatára emlékeztető szobrokat, installációkat helyeznének el rajta.

A kereszténydemokrata honlapon további javaslatok is szerepelnek: így az Antall József tér, az Ifjú mártírok tere, a Mindszenty József tér, valamint a Széll Kálmán tér elnevezésre is szavazni lehet az interneten.

Endrédy István, a várostervezési és városképvédelmi bizottság elnöke elmondta: a hatályos jogszabályok szerint bárki kezdeményezheti utca vagy tér átnevezését. Ehhez azonban az illetékes önkormányzati testület egyetértése kell. Ezt követően a várostervezési és városképvédelmi bizottsághoz kell benyújtani a javaslatot, amit a bizottság jóváhagyás esetén a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszt.