Combino villamosok és főpolgármester-jelöltek

Utolsó frissítés:

A fővárost irányító MSZP-SZDSZ koalíció szeretné gyorsan és fájdalommentesen maga mögött hagyni a szocialista Molnár Gyula Combino-vásárlásra tett kritikus megjegyzését. A koalíciós partnerek döntöttek: egymás felelősségét nem firtatják. A két fővárosi frakció viszályából ugyanis egyedül Tarlós István profitálhat.

Olvasóink szavaztak: majd-nem döntetlen
A hvg.hu olvasótábora is megosztott abban, hogy kire szavazzon az önkormányzati választásokon. Az oldalunkon leadott szavazatok csütörtök estig - hajszállal ugyan, de - Demszky Gábornak kedveztek.  A nem reprezentatív felmérés során a jelenlegi főpolgár-mesterre 4091 voks érkezett,  Tarlós Istvánra 4046-an szavaz-tak. 
Demszky Gábor népszerűségét  megtépázta a Combino-botrány, s bár a Medián legfrissebb, Népszabadságban közölt felmérése szerint továbbra is vezet 52-40 arányban a Fidesz támogatta Tarlós István előtt, két hónappal az önkormányzati választások előtt több bakit aligha engedhet meg magának.  A Siemens-villamosok katasztrofálisra sikeredett  antréja a közvéleményben  felidézte a már elfeledett  közbeszerzési pályázat kínos eredményét:  nem a nyertes vállalat nyújtotta be a legjobb ajánlatot, hanem a kanadai Bombardier.  Korábban kevés, most annál több szó esik arról, hogy Combino modelljeivel a német cég már korábban is befürdött,  többek között Bázelben, Potsdamban és Düsseldorfban.

Hol volt (van?) Vajda Pál 

Vajda, Atkári, Demszky 2001-ben.
A hannoveri villamosok legalább
működnek
© Pataky Zsolt
A Combinók tavaszi bemutatásakor Vajda Pál főpolgármester-helyettes még boldogan nyilatkozott és elégedetten beszélgetett mindenkivel, azóta viszont gyakorlatilag nyoma veszett. A szocialista politikus teljesen kivonta magát a Combino-ügyekből, jóllehet  a Főpolgármesteri Hivatal szervezetén belül a közlekedéssel kapcsolatos ügyeknek ő volna az elsőszámú felelőse. Vajda Pált a hvg.hu más, a Combinóhoz nem kötődő témában is megkísérelte szóra bírni, mindhiába. Míg az újraválasztásáért talán már aggódó Demszky Gábor - Aba Botonddal az oldalán - csákányostul fotóztatta magát a Margit híd kidőlt oszlopainak felújításakor,  a főpolgármester-helyettes sehol se volt.

Molnár és Demszky
© Horváth Szabolcs
Néhány napja Molnár Gyula (a XI. kerület szocialista polgármestere, aki nemrég még mint Demszky szocialista kihívója is szóba jött) a Combino-ügyben az Info Rádiónak - általános megdöbbenésre - kijelentette: ez esetben politikai és szakmai felelősségről egyaránt kell beszélni.

A nyilatkozat érthető módon kiverte a biztosítékot a koalíciós partnernél. Lakos Imre az SZDSZ részéről kikérte magának Molnár nyilatkozatát és a Klub Rádióban közölte: mivel ők is kerülik Vajda Pál nevének felemlegetését, Molnár is húzza hátrább az agyarait. Amikor megpróbáltuk Molnárt elérni, a    XI. kerületi sajtófőnök arról tájékoztatta lapunkat, hogy a polgármester elutazott, nincs Magyarországon és valószínűleg e-maileket sem képes fogadni. A hvg.hu információi szerint az MSZP belső köreiben Molnár Gyula önjáróvá válását egyáltalán nem nézik jó szemmel. 

Tarlós nyitott az MSZP felé

A koalíciós huzakodás jól jöhet Tarlós Istvánnak. A Fidesz támogatásával a főpolgármesteri posztért induló független jelölt nem tagadta,  keresi a kapcsolatot az MSZP politikusaival. Már indulásakor jelezte, hogy a III. kerületi polgármesteri posztjánál már bevált elvet szeretné alkalmazni, vagyis főpolgármesterként, helyettesi posztot adna a  szocialistáknak.  Mint a hvg.hu-nak elmondta, örülne, ha Molnár Gyula, vagy Gy. Németh Erzsébet segítené őt munkájában.

Tarlós István csapatába várja
a szocialistákat
© Dudás Szabolcs
Tarlós megerősítette, találkozott Atkári Jánossal, Demszky Gábor kegyvesztett szövetségesével, ám azt cáfolta, hogy őt is főpolgármester-helyettesnek kérte volna fel. „Szakmai jellegű beszélgetést folytattunk, áttekintettük  a főváros pénzügyi helyzetét,  a tervezett beruházásokat, azt, hogy mennyi esély van a fizetőképesség megőrzésére, az önrészek biztosítására, továbbá  a Podmaniczky városfejlesztési tervben leírtak megvalósítására. Tudni szeretném, melyik nemzetközi illetve magyar pénzintézettől vettünk fel hitelt, mire és milyen feltételekkel”- mondta a III. kerületi polgármester. Tarlós úgy látja, a szocialisták elképzelései közelebb állnak az ő programjához,  mint a szövetséges Demszky ígéreteihez.

MSZP, SZDSZ: zárják a sorokat

Amikor Tarlós nyilatkozatával kapcsolatban megkerestük Gy. Németh Erzsébet,  a fővárosi szocialista frakciójának vezetőjét, ő csak annyit mondott: „Az SZDSZ-szel közös jelöltünket, Demszky Gábort támogatjuk". A kisebb villongást követően tehát zárja sorait a városvezetés. Molnár Gyula kritikus megállapítását Korchma Zsombor, az SZDSZ fővárosi szóvivője  utólag csak egy rosszul sikerült mondatnak tartja. „A Combino igazi világújdonság, melynek bevezetése, forgalomba állítása okozhat ugyan kissebb fennakadásokat, de ez semmiképpen sem veti fel a politikai felelősség kérdését" - nyilatkozta a szabad demokrata szóvivő.

Sipos Anett