Riport: befuccsolt a szexturizmus a Hungaroringen?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

Kevesebb látogató, kisebb rendőri készültség - ez volt idén a Forma-1-es magyarországi futam mérlege. Pénteken és szombaton gyorsított eljárásban összesen tíz prostituáltat zártak rács mögé. A Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke jogszerűtlennek tartja a 20-30 napos elzárásokat, s bízik az ítéletek enyhítésében. Mint mondta, akármilyen drákói szigorral lépnek fel az örömlányok ellen, minden évben ott lesznek a rendezvényen.

Nem árulhatók a bájak büntetlenül.
Türelmi zónák továbra sincsenek
© sxc.hu
Augusztus 3 – 6 között körülbelül 180 ezer látogató, és 60 ezer jármű érkezett Mogyoródra, s talán emiatt a helyszínt idén kétszázzal kevesebb rendőr biztosította, mint a tavalyi rendezvényt – derül ki a rendőrségi közleményből. Becslések szerint az örömlányok is kevesebben voltak, de egyesek ugyanannyit töltöttek az őrszobán, mint a placcon. Négy nap alatt a  szabálysértéseket fürkésző több, mint ezer rendőr összesen tíz prostituáltat állított elő a pálya közvetlen környezetében található vendéglátó egységek mellől. Pénteken és szombaton is  öt-öt éjszakai pillangó próbált a tilosban üzletelni, ezért 25-30 napos elzárásra ítélte őket a bíróság 24 órás gyorsított eljárás során.

Az üzletszerűen kéjelgőkkel együtt három osztrák és egy észt  állampolgárt is rajtakaptak, akiket egyenként 50 ezer forintra büntettek. Szombatról vasárnapra virradóra azonban  már egyetlenegy prostituáltattal sem találkoztak a rendőrök, feltehetően az előző két nap kemény hatósági fellépésének köszönhetően. Bozsó Zoltán rendőrfőkapitány-helyettes a hvg.hu kérdésére elmondta, azért léptek fel ennyire keményen a tiltott helyen üzletszerűen kéjelgőkkel szemben, mert egy ilyen nagyszabású versenynek nem a prostituáltakról kellene szólnia.

Földi Ágnes,  a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke jogszerűtlennek tartja a gyorsított eljárásokat, amelyekben a szervezet tagjait elítélték, miközben az önkormányzat hét éve mulasztásos törvénysértést követ el azzal, hogy nem jelöli ki a türelmi zónákat.  Érthetetlennek tartja a lányokkal szemben alkalmazott drákói szigort, ami szerinte ráadásul amúgy sem tartja vissza a prostituáltakat a pálya szélétől. Büntetés ide vagy oda, a lányoknak megéri kint lenniük – hangsúlyozta Földi. Az adófizető állampolgároknak viszont nem biztos, akiknek számításai szerint legalább nyolcezer forintjukba kerül egy prostituált eltartása. Egészen addig, amíg nincs hová állniuk, a lányok a büntetések helyett készek volnának járulékot fizetni.


Mégis, kinek éri meg? (Oldaltörés)

Mogyoródi hangulat.
Egyértelmű jelzések
© Stiller Ákos
Az autóverseny kísérőjelenségeként felbukkanó prostitúció visszaszorítására a helyi önkormányzat védett övezetté nyilvánította Mogyoródot, ami azt jelenti, hogy a település teljes területén tilos volt a testi szolgáltatások árusítása. Ennek értelmében a pálya szélétől 150 méterre nem lett volna szabad a lányoknak pénzért szerelmet kínálniuk.

„Ha megszegték, az az ő bajuk” - legyintett a hvg.hu kérdésére Hegedűs József polgármester, aki szerint a látogatókat sosem a prostituáltak, hanem a verseny érdekli.  Mint mondta, hiába keresi meg minden évben őt Földi Ágnes egy újabb türelmi zóna kijelölésével kapcsolatban, nem tud és nem is akar eleget tenni a kérésnek. Nehéz elhinni, de a mogyoródi önkormányzatnak nemcsak a lányok, hanem lassan a Forma-1 is púp a hátán. Már a múlt évben befolyt 1,8 millió forintból közel egymillió forint kiadás volt. A polgármester az idén sem számít több bevételre.

A vállalkozók közül sem mindenkinek hozott szerencsét az idei év. Harminc százalékkal kisebb forgalmat bonyolított például a 8-as kapuhoz közeli büfé is, amelynek bevétele épphogy fedezi a kiadásokat - sajnálkozott a bolt üzletvezetője, Hatos Erika.  A gyenge forgalom elsődleges oka szerinte mégis az időjárás.

Jól jártak viszont a fővárosi taxitársaságok, amelyek közül többnek például 20 százalékkal több fuvarjuk volt, mint egy átlagos hétvégén. Igazán nagyot azonban a szabadúszó taxizók kaszáltak az idei Forma-1-en, ők ugyanis egy utastól 100 eurót kértek, s naponta legalább 8-10 utast szállítottak – értesült a hvg.hu. Mint mondták, ők jövőre sem örülnének egy Mogyoródon létrehozott türelmi zónának, hiszen akkor nem lenne kit bevinniuk a városba.