Magyar taxisok pert nyertek orsztrák rendőrök ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Pert nyert kedden két magyar taxis az osztrák körzeti rendőrség ellen, amely áprilisban elkobozta járműveiket és pénzbírság fizetésére kötelezte őket.

A burgenlandi független közigazgatási szenátus keddi ítéletében jogellenesnek nyilvánította a taxik elkobzását és a járművek papírjainak elvételét, valamint azt, hogy a taxik tulajdonosainak gyalog kellett hazatérniük Magyarországra – mondta el a taxisokat a perben képviselőn, Bécsben élő Eva Maria Barki ügyvédnő.

A bíróság elítélte a rendőrséget, és így a két magyar állampolgár kártérítést kérhet az osztrák államtól, mivel számukra kiesést jelentett, hogy járműveik elkobzása miatt napokig nem tudtak dolgozni – fejtette ki Eva Maria Barki. Úgy vélte, hogy bár az osztrák rendőrségnek van fellebbezési lehetősége a legfelsőbb bírósághoz, ezzel azonban – tényleges esély hiányában - nem fognak élni.

Tovább fognak perelni amiatt, hogy úgynevezett üresjárati engedélyt kérnek a magyar taxisoktól az Ausztriában történő fuvarozási tevékenységhez, a taxik jogellenesnek nyilvánított elkobzása azonban a jövőben már nem fog előfordulni – tette hozzá az ügyvéd.

A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének (FUVOSZ) honlapján található információk szerint az osztrák piacvédelmi szabályozás értelmében csak osztrák üresjárati taxi-engedéllyel fuvarozhatnak azok a taxisok, akik üres járművel mennek ki a megrendelőért az ausztriai címre.

Az egy útra szóló engedélyeket az osztrák hatóságok adják ki, ehhez azonban sem az osztrákok nem küldték ki a megfelelő dokumentumokat, sem a magyar fél nem kérte őket, mivel az Ausztriában is fuvart vállaló magyar taxisoktól hosszú ideig nem kértek semmiféle engedélyt. Idén tavasszal azonban több bejelentés érkezett a FUVOSZ-hoz, hogy az osztrák hatóságok ellenőrzéskor üresjárati engedélyt kértek a magyar taxik vezetőitől és ennek hiányában hatósági eljárást indítottak ellenük, aminek első lépéseként lefoglalták a szerintük jogsértő taxis gépkocsiját.