Demszky: a légkondicionáló hiánya rossz megoldás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Elkészült a 4-6-os villamos pályájának átépítésével kapcsolatos vizsgálati jelentés, azt délután nyilvánosságra is hozzák – közölte a főpolgármester.

Demszky Gábor nem kívánt a személyi felelősség kérdésével foglalkozni a jelentésről szóló sajtótájékoztatón. Megismételte viszont korábbi közlését, ami szerint megingott a bizalma Aba Botondban, a BKV vezérigazgatójában. Mint mondta, ezt az álláspontját megerősítette az említett anyag is.

A jelentés, melyet ma vehetnek kézhez a cég felügyelő-bizottságának a tagjai is, valamint az abból készített határozati javaslat várhatóan a Fővárosi Közgyűlés elé kerül augusztus 31-én - jelezte Demszky Gábor. A testület dönthet a jelentés megállapításaival kapcsolatos következményekről, ezek között a személyi felelősség kérdéséről is.

A főpolgármester a jelentésről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az nem tér ki a Combino villamos műszaki problémáira, sem pedig a beruházás "egész történetére". Közölte, az említett jelentést ugyanakkor "rendkívül tanulságosnak" tartja a beruházás befejezése szempontjából.

A vizsgálat megállapításai között említette, hogy a villamos felsővezetékeinek átvétele "szemrevételezéssel" történt a kivitelezőtől. Ez a BKV felelőssége – szögezte le. Jelezte a német kivitelezőnek, "hiba volt", hogy a villamos indításakor nem hívták fel a figyelmet azonnal arra: bizonyos műszaki meghibásodásokra kell számítani az első időben, a próbafutások idején – jelezte a főpolgármester. Csak akkor bocsátjuk ki a villamosokat, ha a BKV garanciát vállal arra, hogy nem lesznek újabb meghibásodások. Nem elegendő a Siemens garanciája - tette hozzá. A légkondicionáló hiányát rossz megoldásnak tartja ­ mondta.